Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hunden Crux hittade försvunnen flicka

Hunden på bilden, Chrijer Crux blev stor hjälte i sökdramat efter den sexåriga flickan. Här tillsammans med Jens Lagerqvist.
Foto: Polisen
Polisens inlägg på Facebook.

Här har vi en fyrbent hjälte, schäfern Chrijer Crux, 6, fick upp ett spår och nosade fram den sexåriga flicka som försvunnit från en skolutflykt utanför Falkenberg på onsdagen.

– Hon var ledsen först men när hon fick se Crux blev hon jätteglad, säger Jens Lagerqvist, polis och hundförare som hyllar sin fyrbenta kollega.

När den sexåriga flickan försvann från en skolutflykt på onsdagen drog ett stort sökpådrag i gång - med både hundpatruller och polishelikopter.

Hon hittades sedan av sexåriga hunden Chrijer Crux, kallas Crux, och hundföraren Jens Lagerqvist som kallats till platsen.

– Vi började söka i olika områden och efter kanske 45 minuters sökande påträffar vi tjejen efter att Crux fått upp ett spår, säger Jens.

"Vår viktigaste syssla"

Då hade flickan varit borta i ungefär två timmar och hon var först väldigt ledsen men blev glad när hon fick syn på Crux och fick klappa honom innan hon kunde återförenas med sina föräldrar.

– Det är vår viktigaste syssla att hitta försvunna personer, mest när det gäller barn. Då är det ännu bättre, säger Jens Lagerqvist.

Som polishund är det ett hektiskt schema som gäller och någon belöning har inte Crux hunnit få ännu - men det kommer.

– Vi har jobbat sedan den här händelsen. Han får kanske ett stort köttben och extra god mat. men det bästa för honom är att kunna jobba vidare, säger Jens.

Hyllar sin kollega

Jens Lagerqvist och Crux har jobbat tillsammans i fem år nu och Jens hyllar sin fyrbenta kollega.

– Han ställer alltid upp och är alltid arbetsvillig. Han ger aldrig upp och jag kan lita helt fullt på honom.

Polisen i Halland tog också tillfället i akt och valde att hylla både Jens och Crux på sin Facebooksida. 

Det är inte första gången GT skriver om hur människans bästa vän är till stor hjälp för allmänheten - förra året blev Herman från Göteborg utsedd till årets polishund.