Hunden Cocos hjälper barnen att vända blad

SNÄLL VOVVE. Här är det Ludvig som testar att läsa högt för läshunden Cocos i Ulricehamns bibliotek. Matte/hundföraren Agneta Sagebrand lyssnar också.
Foto: KAJSA SAGEBRAND

Cocos, 5, är ingen vanlig jycke. Han är snart en utbildad läshund. Uppgift: Att hjälpa osäkra och otrygga barn att lära sig läsa högt.

Cocos och hans matte Agneta Sagebrand i Vartofta i Skaraborg är snart klara med utbildningen till läshund. Efter examen i juni kan de börja hjälpa barn med lässvårigheter. Först ut i höst är några skolor i Falköping och Ulricehamn.

"Jobbat som terapihund"

Det är ett projekt i Studiefrämjandets regi i samarbete med biblioteken i Falköping och Ulricehamn.

- Cocos har jobbat som terapihund tidigare på hem för äldre och dementa, men även på dagcenter för funktionsnedsatta, berättar Agneta Sagebrand.

Hur jobbar en läshund?

- Det kan börja med att vi lägger tre böcker på golvet. Sedan får Cocos "välja" bok genom att sätta sin tass på en. För honom är det en lek, men barnet uppfattar det som att han valt. Det är en bra start.

Gosedjur funkar hemma

För barn som ännu inte knäckt läskoden kan det vara jobbigt och otryggt att läsa högt inför klassen i skolan. Kamrater som fnissar och retas gör det inte enklare. Men att sitta i en soffa och läsa för Cocos och klappa honom samtidigt kan få tunghäftan att släppa.

Speciellt om träningen sedan fortsätter hemma i lugn miljö (utan hund men kanske med ett gosedjur i stället).

Utsöndrar hormon

Metoden har visat sig fungera - inte på alla, men på många barn.

- Kroppen utsöndrar hormonet oxycytin när man klappar en hund eller katt. Nivån av stresshormoner går ner, förklarar Agneta Sagebrand som själv driver företaget Positiva hunden.

Hon är utbildad terapiförare och är alltid med Cocos på hans uppdrag.

Vad tycker Cocos om att bli läshund också?

- Jag tror att han tycker det är skoj. Han är väldigt social, gillar barn och att bli klappad. Det är viktigt.

"Tränat Cocos mycket"

Cocos har tränats i att ligga still och lyssna när barnet läser. Men även att vara med på enklare tricks för att behålla barnets fokus vid läsavbrott.,

- Jag har tränat Cocos mycket, både med egna barn och andras, säger Agneta Sagebrand.

Ingen risk att ni kör på examen?

- Nej, jag tror vi ska klara oss!

SMART HUND

Ras: Welsh springer spaniel

Utbildning: Ettårig terapihundutbildning vid Hundens hus i Göteborg med fortbildning till läshund via Svenska Terapihundskolan.

Yrkeserfarenhet: Har jobbat med matte Agneta på hem för äldre och dementa. Samt inom dagverksamhet för funktionsnedsatta.

Gillar: Klappar, lek och godis.

---

TRÄNAD ENLIGT READ-METOD

Läshunden Cocos är tränad enligt den amerikanska metoden READ (Reading Education Assistance Dog).

Erfarenheter därifrån visar att den positiva upplevelsen att läsa för en hund följer med eleverna till andra situationer. De blir tryggare och säkrare i sin läsning.