SNÄLL VOVVE. Här är det Ludvig som testar att läsa högt för läshunden Cocos i Ulricehamns bibliotek. Matte/hundföraren Agneta Sagebrand lyssnar också. Foto: KAJSA SAGEBRAND
SNÄLL VOVVE. Här är det Ludvig som testar att läsa högt för läshunden Cocos i Ulricehamns bibliotek. Matte/hundföraren Agneta Sagebrand lyssnar också. Foto: KAJSA SAGEBRAND

Hunden Cocos hjälper barnen att vända blad

Publicerad

Cocos, 5, är ingen vanlig jycke. Han är snart en utbildad läshund. Uppgift: Att hjälpa osäkra och otrygga barn att lära sig läsa högt.

Cocos och hans matte Agneta Sagebrand i Vartofta i Skaraborg är snart klara med utbildningen till läshund. Efter examen i juni kan de börja hjälpa barn med lässvårigheter. Först ut i höst är några skolor i Falköping och Ulricehamn.

"Jobbat som terapihund"

Det är ett projekt i Studiefrämjandets regi i samarbete med biblioteken i Falköping och Ulricehamn.

- Cocos har jobbat som terapihund tidigare på hem för äldre och dementa, men även på dagcenter för funktionsnedsatta, berättar Agneta Sagebrand.

Hur jobbar en läshund?

- Det kan börja med att vi lägger tre böcker på golvet. Sedan får Cocos "välja" bok genom att sätta sin tass på en. För honom är det en lek, men barnet uppfattar det som att han valt. Det är en bra start.

Gosedjur funkar hemma

För barn som ännu inte knäckt läskoden kan det vara jobbigt och otryggt att läsa högt inför klassen i skolan. Kamrater som fnissar och retas gör det inte enklare. Men att sitta i en soffa och läsa för Cocos och klappa honom samtidigt kan få tunghäftan att släppa.

Speciellt om träningen sedan fortsätter hemma i lugn miljö (utan hund men kanske med ett gosedjur i stället).

Utsöndrar hormon

Metoden har visat sig fungera - inte på alla, men på många barn.

- Kroppen utsöndrar hormonet oxycytin när man klappar en hund eller katt. Nivån av stresshormoner går ner, förklarar Agneta Sagebrand som själv driver företaget Positiva hunden.

Hon är utbildad terapiförare och är alltid med Cocos på hans uppdrag.

Vad tycker Cocos om att bli läshund också?

- Jag tror att han tycker det är skoj. Han är väldigt social, gillar barn och att bli klappad. Det är viktigt.

"Tränat Cocos mycket"

Cocos har tränats i att ligga still och lyssna när barnet läser. Men även att vara med på enklare tricks för att behålla barnets fokus vid läsavbrott.,

- Jag har tränat Cocos mycket, både med egna barn och andras, säger Agneta Sagebrand.

Ingen risk att ni kör på examen?

- Nej, jag tror vi ska klara oss!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER