Blandrasen Chaplin skulle snart fylla åtta år när han avlivades efter den svåra olyckan. Foto: PRIVATBlandrasen Chaplin skulle snart fylla åtta år när han avlivades efter den svåra olyckan. Foto: PRIVAT
Blandrasen Chaplin skulle snart fylla åtta år när han avlivades efter den svåra olyckan. Foto: PRIVAT
"Vi ser hur han gång på gång avlivar och ingenting händer", berättar Lindha Hjärtåker. Foto: Privat"Vi ser hur han gång på gång avlivar och ingenting händer", berättar Lindha Hjärtåker. Foto: Privat
"Vi ser hur han gång på gång avlivar och ingenting händer", berättar Lindha Hjärtåker. Foto: Privat

Hunden Chaplin avlivades – med flera hugg i hjärtat

Publicerad

Hunden Chaplin, 7, avlivades med flera stick i hjärtat – helt utan bedövning.

Och efter att flera djur felbehandlats riktar nu Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård skarp kritik mot den aktuella veterinären.

– Vi ser hur han gång på gång avlivar och ingenting händer, säger matte Lindha Hjärtåker.

Det var i juli 2016 som det tragiska inträffade. Hunden Chaplin som snart skulle fylla åtta år, hade rymt från inhägnaden i trädgården i Lidköping. När familjen hittade Chaplin hade han blivit påkörd av tåget.

LÄS MER: Tragiska förlusten: Tåg körde ihjäl Chaplin

– Vi hittade honom i en trädgård, lite längre bort. Där låg han i sina egna spyor, han hade kravlat sig upp där. Det syntes inget utvändigt på honom och han viftade på svansen, säger matte Christer Sperring.

De ringde en veterinär i Skaraborg som sa att de kunde köra dit med Chaplin.

"Man var i chock"

Väl inne i undersökningsrummet upplevde Lindha och Christer det som att veterinären inte undersökte Chaplin ordentligt. 

Mitt under undersökningen går veterinären ut för att träffa en annan kund, som enligt Lindha och Christer inte verkade vara ett akutfall. Veterinären kommer tillbaka och börjar leta efter blåmärken på Chaplin.

– Man var ju i chock hela tiden, vi ville ju bara Chaplin väl. Så man reagerade inte så mycket på det då, säger Christer.

När Christer och Lindha sa att han borde röntgas berättade veterinären att han inte har någon röntgen.

– Det borde han ju sagt innan vi åkte dit, då hade vi ju åkt någon annanstans, säger Christer.

Veterinären sa till Lindha och Christer att Chaplin hade invärtes skador. Han sa att Chaplin nog inte skulle överleva resan ner till djursjukhus i Göteborg, berättar paret.

"Började stick med en stor spruta"

Lindha och Christer ville inte att Chaplin skulle behöva lida mer och bestämde att han skulle avlivas. 

– Då kommer han ut med en stor spruta och börjar sticka Chaplin. Jag utbrister ”Vad håller du på med?”

Veterinären stack fyra till fem stick in mot Chaplins hjärta, utan att något hände. Veterinären hämtade då en större nål och fortsatte att sticka Chaplin, helt utan bedövning.

– Vi ser hur han gång på gång avlivar och ingenting händer, säger Lindha.

 

LÄS OCKSÅ: Veterinärens varning: Hundar glykolförgiftas 

 

Till sist skrek Chaplin till och dog.

Ansvarsnämnden skriver så här i sin bedömning:

"Anteckningarna i journalen visar inte att veterinären gjorde en ordentlig undersökning av den allvarligt skadade hunden. Baserat på det underlag som redovisats är det oklart vad som menas med utlåtandet att "hunden hade blod i hjärtat" och vad som var den direkta avlivningsorsaken."

Ansvarsnämnden slår också fast att avlivningsmetoden med enbart hjärtstick "inte är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet." Veterinären borde ha administrerat läkemedlet intravenöst i blodet, menar nämnden.

Felbehandlade katt – dog

Lindha och Christer var båda chockade över bemötandet de fått och sättet Chaplin hade avlivats på. De anmälde händelsen och veterinären har nu prickats i detta och ytterligare två ärenden för felaktig behandling.

De andra fallen gäller en schäfervalp som hade skallfrakturer efter att ha blivit biten och som veterinären skickade till djursjukhus utan smärtlindring eller antibiotika samt en katt med svårt urinstopp som veterinären skickade hem efter behandlingsförsök. Katten fick avlivas några dagar senare.

Veterinären har möjlighet att överklaga Ansvarsnämndens samtliga beslut. GT har varit i kontakt med veterinären, som inte vill kommentera varningarna.

 

LÄS OCKSÅ: Rovfågel dog – trots att den fick poliseskort 

Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER