Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hunden Chaplin avlivades – med flera hugg i hjärtat

Blandrasen Chaplin skulle snart fylla åtta år när han avlivades efter den svåra olyckan.Foto: PRIVAT
"Vi ser hur han gång på gång avlivar och ingenting händer", berättar Lindha Hjärtåker.Foto: Privat

Hunden Chaplin, 7, avlivades med flera stick i hjärtat – helt utan bedövning.

Och efter att flera djur felbehandlats riktar nu Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård skarp kritik mot den aktuella veterinären.

– Vi ser hur han gång på gång avlivar och ingenting händer, säger matte Lindha Hjärtåker.

Det var i juli 2016 som det tragiska inträffade. Hunden Chaplin som snart skulle fylla åtta år, hade rymt från inhägnaden i trädgården i Lidköping. När familjen hittade Chaplin hade han blivit påkörd av tåget.

LÄS MER: Tragiska förlusten: Tåg körde ihjäl Chaplin

– Vi hittade honom i en trädgård, lite längre bort. Där låg han i sina egna spyor, han hade kravlat sig upp där. Det syntes inget utvändigt på honom och han viftade på svansen, säger matte Christer Sperring.

De ringde en veterinär i Skaraborg som sa att de kunde köra dit med Chaplin.

"Man var i chock"

Väl inne i undersökningsrummet upplevde Lindha och Christer det som att veterinären inte undersökte Chaplin ordentligt. 

Mitt under undersökningen går veterinären ut för att träffa en annan kund, som enligt Lindha och Christer inte verkade vara ett akutfall. Veterinären kommer tillbaka och börjar leta efter blåmärken på Chaplin.

– Man var ju i chock hela tiden, vi ville ju bara Chaplin väl. Så man reagerade inte så mycket på det då, säger Christer.

När Christer och Lindha sa att han borde röntgas berättade veterinären att han inte har någon röntgen.

– Det borde han ju sagt innan vi åkte dit, då hade vi ju åkt någon annanstans, säger Christer.

Veterinären sa till Lindha och Christer att Chaplin hade invärtes skador. Han sa att Chaplin nog inte skulle överleva resan ner till djursjukhus i Göteborg, berättar paret.

"Började stick med en stor spruta"

Lindha och Christer ville inte att Chaplin skulle behöva lida mer och bestämde att han skulle avlivas. 

– Då kommer han ut med en stor spruta och börjar sticka Chaplin. Jag utbrister ”Vad håller du på med?”

Veterinären stack fyra till fem stick in mot Chaplins hjärta, utan att något hände. Veterinären hämtade då en större nål och fortsatte att sticka Chaplin, helt utan bedövning.

– Vi ser hur han gång på gång avlivar och ingenting händer, säger Lindha.

 

LÄS OCKSÅ: Veterinärens varning: Hundar glykolförgiftas 

 

Till sist skrek Chaplin till och dog.

Ansvarsnämnden skriver så här i sin bedömning:

"Anteckningarna i journalen visar inte att veterinären gjorde en ordentlig undersökning av den allvarligt skadade hunden. Baserat på det underlag som redovisats är det oklart vad som menas med utlåtandet att "hunden hade blod i hjärtat" och vad som var den direkta avlivningsorsaken."

Ansvarsnämnden slår också fast att avlivningsmetoden med enbart hjärtstick "inte är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet." Veterinären borde ha administrerat läkemedlet intravenöst i blodet, menar nämnden.

Felbehandlade katt – dog

Lindha och Christer var båda chockade över bemötandet de fått och sättet Chaplin hade avlivats på. De anmälde händelsen och veterinären har nu prickats i detta och ytterligare två ärenden för felaktig behandling.

De andra fallen gäller en schäfervalp som hade skallfrakturer efter att ha blivit biten och som veterinären skickade till djursjukhus utan smärtlindring eller antibiotika samt en katt med svårt urinstopp som veterinären skickade hem efter behandlingsförsök. Katten fick avlivas några dagar senare.

Veterinären har möjlighet att överklaga Ansvarsnämndens samtliga beslut. GT har varit i kontakt med veterinären, som inte vill kommentera varningarna.

 

LÄS OCKSÅ: Rovfågel dog – trots att den fick poliseskort