Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Hunddödarens" nya offer: "Finns inga ord"

Marie Carlbergs pudel Candy tas om hand av Erica Ottosson, Ulrika Landberg och Jonas Eriksson på intensivvården på Blå Stjärnan.
Foto: Lennart Rehnman

GÖTEBORG. Pudeln Candy och chihuahuan Penni är hunddödarens senaste offer. Båda svävar mellan liv och död efter att ha tuggat i sig giftiga korvar som någon slängt in i deras inhägnad.

Veterinären Jonas Eriksson, på djursjukhuset Blå Stjärnan, kämpar för att rädda deras liv.

- Vi vet inte hur det ska gå, säger han.

Sedan i somras har flera hundar dödats av glykolförgiftat kött i Västsverige.

Marie Carlberg i Gunnilse har förlorat fyra hundar, varav tre i år. Nu har även hennes sällskapshundar Candy och Penni förgiftats efter att ha ätit främmande kött.

- Man blir fullständigt lamslagen. Det finns inga ord för detta. Hela området är i uppror. Vi vet inte vad vi ska ta oss till, säger hon med gråten i halsen.

När Marie Carlberg upptäckte små korvbitar inne på hundgården i förrgår kväll förstod hon att det var bråttom. Hon kastade sig in i bilen med sina hundar.

- Korvarna måste ha kastats in i vår trädgård. Det går inte att ta sig in här på något sätt. Hur mycket det varit från början eller hur mycket hundarna eller andra djur har ätit vet vi inte.

Handlar om timmar

Det var tur att hon reagerade direkt. För en hund eller katt som får i sig glykol är varje timme viktig.

- Vill det sig illa slås njurarna ut. Man har ungefär åtta till tolv timmar på sig att komma in efter att hundarna förgiftats. Efter det är prognosen väldigt dålig. Katter är ännu känsligare, säger Jonas Eriksson, som är klinikchef för intensivvården på Blå Stjärnan.

Candy och Penni behandlades akut med dropp på Blå Stjärnan i går.

- Det är alkohol i droppet som konkurrerar ut giftet i kroppen.

Svarta pudeln Candy tassar runt på undersökningsbordet medan Jonas Eriksson undersöker henne. Förutom ett rejält illamående har hon inte ont.

Hotas av avlivning

Men skulle njurarna skadas för svårt återstår bara avlivning.

- Deras njurvärden har inte stigit. De kan antagligen klara sig, men vi får vänta och se. Även om de överlever finns det en risk att det blir kroniska bekymmer med njurarna, säger Jonas Eriksson.

Glykolen tas upp snabbt av den lilla hundkroppen. Djuren slutar äta, vinglar som en berusad och kräks.

Jonas Eriksson poängterar att det är viktigt att åka till en veterinär som vet vad det handlar om och snabbt kan ställa en korrekt diagnos.

- Glykolen är lite lurig. Ser man inte när det händer är det lätt att det går för lång tid.

Går med munkorg

Marie Carlberg har hittat utslängda korv- och köttbitar längs med gångstigar i sitt område. Hennes hundar promenerar numera med munkorg.

Polisen har inte gripit någon för giftdåden.

Marie Carlberg och hennes man Bosse väntar spänt på besked från djursjukhuset.

- Det är olidligt. Jag kan överhuvudtaget inte tänka. Det är små valpar vi pratar om. Valpar som vi har skaffat för att de är så underbara. Att veta att de ligger där är outhärdligt.

Glykol smakar gott

Det är inte ovanligt att hundar kommer åt kylarvätska med glykol och förgiftas. Glykol smakar gott och hundarna slickar i sig det.

Vid hög dos dör hunden inom några timmar.

Hundens nervsystem drabbas och njurarna förstörs. Även hjärtmuskulaturen kan skadas.

Glykolförgiftning behandlas genom att alkoholdropp sätts in.

Tidigare fall med förgiftade hundar

Giftgodis

i Sävedalen

I november förgiftades flera hundar i Sävedalen. En dvärgpudel dog efter att ha lidit i dagar av blod i avföring och spyor. Bland annat misstänktes förgiftat hundgodis.

Glykol

i Herrljunga

I oktober kom larm om att en privatperson hittat slaktavfall och en hink med glykol i skogen utanför Herrljunga.

Glykol i Gunnilse

I juni dog två av Marie Carlbergs hundar i Gunnilse efter att ha ätit köttfärs som visade sig ha förgiftats med glykol. I oktober dog en annan av hennes hundar efter glykolförgiftning. Polisen inledde en förundersökning om djurplågeri och har hittat både kött och glykolflaskor i området.

Förgiftade köttbullar

En hundägare i Osby fann i somras några köttbullar på hallgolvet som någon petat in genom brevinkastet. En vecka senare dog en av hundarna.