Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundarna vid liv i skogen – efter ett år

BORTA I ETT ÅR. Hundarna Lotus och Mingla har varit försvunna sedan förra vintern. Nu har de setts tillsammans i skogen.Foto: Privat
LETAR. Maria Andersson och hennes man Stefan Andersson letar fortfarande efter sina försvunna leonbergerhundar.Foto: Privat

Förra vintern försvann hundarna Lotus och Mingla från sin ägare - rakt ut i skogen.

I ett år har nästan 2000 personer engagerat sig via en Facebook-grupp för att få hem hundarna levande.

Och för två veckor sedan kom beskedet. Hoppet lever om Lotus och Mingla.

– Det är en polisman som har sett båda två tillsammans i skogen, säger ägaren Maria Andersson

Förra vintern försvann unghundarna Lotus och Mingla, ett leonbergerpar från Gunnarsjö, rakt ut i skogen. Ett år senare har de inte återvänt hem. Men ägarna Maria och Stefan Andersson har inte gett upp hoppet om att få hem hundarna. Det har inte heller de över 1800 medlemmar i Facebook-gruppen som startades vid försvinnandet.

– De åker runt och sitter och spanar på nätterna. Det är helt otroligt efter så lång tid, säger Maria Andersson.

Och för två veckor sedan kom beskedet. Det finns goda chanser att Lotus och Mingla är vid liv och att det håller ihop ute i skogen.

– Det kändes jättebra. Det var så länge sedan någon såg bägge två samtidigt, säger Maria Andersson.

Brukar vara döda

Det var en polisman som såg de båda hundarna i ett område i skogen mellan Halland och Västra Götaland. Nu har Maria Andersson och hennes man ställt en husvagn i området där man flyttar in efter jul.

– Vi ska göra något annat den här gången. Det handlar bara om att hitta rätt plats.

Lennart Johannesson är ordförande i Jägareförbundet Värmland. Han säger att bortsprungna hundar oftast inte överlever ett år i skogen.

– Har de varit borta ett år är de vanligtvis döda på grund av svält, trafik eller drunkning, säger han.

Hoppas på snö

Men eftersom leonberger är stora hundar, och Lotus och Mingla har setts vid liv säger han att det är fullt rimligt att de kan ha överlevt. Förmodligen lever de på rådjur och småvilt som de dödar själva. Det enda rovdjuret som skulle kunna vara farligt för hundarna är vargen.

– Sannolikheten att träffa på en varg där nere är mindre än den är i Värmland till exempel, säger han.

Efter jul kommer Maria och Stefan Andersson tillbringa mycket tid i husvagnen för att få hem sina saknade hundar. Och just i år hoppas man lite extra på en vit jul.

– Nu hoppas vi på lite snö så att vi kan se deras tassavtryck på marken, säger Maria Andersson