Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundar lämnades i het bil – dog av värme

Mannen ansåg att han gjorde vad han kunnat eftersom att han gått in på en vädersajt och kontrollerat hur vädret skulle bli resten av dagen.
Foto: Polisen
När ägarna skulle gå in och shoppa möbler i Falkenberg var det regn och åska, uppger en av de åtalade. Då lämnades hundarna kvar i bilen.
Foto: Google

Tre hundar lämnades kvar i husbilen när familjen gick in och shoppade. På grund av överhettning dog två av hundarna.

Nu åtalas djurens husse och matte för djurplågeri.

– De trodde att det skulle fortsätta vara mulet. En hund dog på kvällen och en på natten, säger kammaråklagare Sonja Seligmann.

Hundarna tillhörde ett par i 30-årsåldern och stod skrivna på kvinnans mamma. När ägarna skulle gå in och shoppa möbler i Falkenberg var det regn och åska, uppger en av de åtalade. Då lämnades hundarna kvar i bilen.

Sen kom solen fram.

Värmen steg inne i bilen och hundarna led av hettan. När ägarna kom ut upptäckte de hundarnas situation och försökte de kyla ner dem med vatten och blöta kläder. Via en veterinär kom hundarna till sist till Hallands djursjukhus.

Hundägarna menar att de bara varit borta en timme från husbilen.

Trots intensivvård dog två av hundarna inom ett dygn på grund av överhettningen. Hundarnas symptom var bland annat mental påverkan och för den ena blodig diarré.

– Hundarna var väldigt illa där hän, säger Sonja Seligmann.

De döda var utställningshundar

Båda de nu avlidna hundarna hade varit med på tävlingar som utställningshundar. I förhör kallar kvinnan hundarna för "vinst-rika".

Båda de åtalade nekar till brott.

Mannen ansåg att han gjorde vad han kunnat eftersom att han gått in på en vädersajt och kontrollerat hur vädret skulle bli resten av dagen.

– Det är inte bra att man lämnar hundar i bilen. Solen flyttar sig och väder förändrar sig, säger Seligmann.

Kvinnan uppger att hon inte anser sig ha gjort något brottsligt. Hon förnekar dock inte att hundarna dog på grund av det som hände den dagen.

Sannolikt straff blir böter

– Båda nekar till brott och anser att de inte varit oaktsamma, säger Seligmann.

Den tredje hunden som fanns i bilen – en valp – var helt opåverkad av hettan och krävde ingen vård. Den överlevde.

Om hundägarna döms är ett sannolikt straff böter.

– Det finns inget uppsåt i fallet, säger hon.


Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.