Mölndal är en kommun på cirka 65 000 invånare belägen mellan Göteborg och Kungsbacka. Foto: MÖNDALS KOMMUNMölndal är en kommun på cirka 65 000 invånare belägen mellan Göteborg och Kungsbacka. Foto: MÖNDALS KOMMUN
Mölndal är en kommun på cirka 65 000 invånare belägen mellan Göteborg och Kungsbacka. Foto: MÖNDALS KOMMUN
Varningarna sitter runt alla hundrastgårdar i Mölndal. Foto: MÖLNDALS KOMMUNVarningarna sitter runt alla hundrastgårdar i Mölndal. Foto: MÖLNDALS KOMMUN
Varningarna sitter runt alla hundrastgårdar i Mölndal. Foto: MÖLNDALS KOMMUN

Hundar förgiftades till döds i rastgård

Publicerad

Två hundar har dött av glykolförgiftning och en tredje hund har insjuknat.

Detta efter att de lekt i en hundrastgård i Mölndals kommun – som nu går ut med varningar i form av skyltar och information på hemsidan.

– Vi har också ökat bevakningen av rastplatserna, säger Mikael Slätt, enhetschef för stadsmiljö i Mölndals kommun.

Det var i förra veckan som de två hundarna dog. Detta efter att de vistats på den kommunala hundrastplatsen vid Lackarebäck nära gränsen till Göteborgs kommun. Av allt att döma har det funnits nånting i rasthagen som varit förgiftat med glykol och som hundarna ätit av.

Tidigare i veckan fick ansvariga på kommunen kännedom om ett tredje fall. Detta på en annan, Nedanvägsgatan, av de tolv rastplatserna i kommunen söder om Göteborg. I det tredje fallet klarade sig hunden efter att ha fått vård av veterinär.

Skärpt bevakning

Nu skärper kommunen bevakningen av rastplatserna.

– Tillsynen av hundrastplatserna sker vanligtvis minst en gång i veckan, men nu har vi dessutom sagt att vår personal ska göra extra tillsyn, säger Mikael Slätt.

 

Varningen som sitter på hundrastplatsernaFoto: MÖLNDALS KOMMUN

Över de ordinarie skyltarna vid rastplatsen finns det nu lappar uppklistrade. 

Kommunen har också lagt ut information på sin hemsida. 

Polis har undersökt rastplatsen där de två hundarna dog, men inte hittat några spår av glykol. Man kan därför inte fastställa hur förgiftningarna gått till.

Ber om tips

– Men det mest sannolika är ju att de förgiftats med någon form av mat. Nu gäller det att alla hundägare är extra vaksamma och vi är mycket tacksamma för tips som kan leda utredningen vidare, säger Mikael Slätt.

Under utredningen har han och hans personal om att liknande saker hände för några år sedan.

– Då fick vi dock ingen information, berättar Slätt.

Glykolförgiftning är mycket svår att värja sig mot. Hundar känner en söt lukt av vätskan och tvekar inte inte att äta till exempel en köttbit som dränkts in i glykol.

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER