Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundägare fälls för attacken på Tim, 11

Tim Öhman, 11, efter hundattacken.Foto: Privat

Det var i våras som Tim Öhman, 11, attackerades och höll på att få sin arm avsliten av hundar.

Nu döms hundägaren att betala 92 000 kronor i skadestånd för vållande av kroppsskada.

Kvinnan anses ha varit ovarsam med sina hundar. Det skriver Nya Lidköpingstidningen.

– Det är skönt att det har kommit till ett slut så att vi kan lägga det bakom oss, säger Lennart Öhman, pappa till Tim.

Tim Öhman var intet ont anande när han plötsligt attackerades av hundar, när han och pappa Lennart var ute och cyklade mellan Eling och Vedum. Tim har efter händelsen haft mardrömmar, och GT har tidigare skrivit om händelsen.

– Hundarna attackerade Tim direkt. Jag var 20 meter framför honom och skyndade tillbaka, har pappa Lennart Öhman sagt till GT tidigare.

"Var vilddjur"

Hundarna hann bita Tim i låret innan Lennart Öhman lyckades stoppa dem.

– Hunden höll på att slita sönder armen på pojken. Det var ett helvete att se sin honom bli attackerad, har Lennart Öhman berättat för GT.

Ägaren kom och tog in hundarna och erbjöd Tim och hans pappa att komma in och tvätta såret. Men när hon öppnade ytterdörren, sprang hundarna ut och attackerade dem igen. Bland annat bets Lennart i nacken och i ena höften.

Efter hundattacken fick pojken föras till Alingsås lasarett och sövas ner.

– På axeln hade han ett stort, djupt köttsår, berättade mamma Sussie Konito för GT i maj.

Efteråt blev pojken gipsad och plåstrad.

– Det gör ont, överallt. Och jag har haft mardrömmar, sa han i maj.

Hundägaren erkänner delvis

Och händelsen har satt sina spår.

– I dag är det bättre, men Tim är fortfarande restriktiv och talar inte om det. Men det är på rätt väg, säger pappa Lennart Öhman till GT.

Tim har tidigare beskrivit hundarna som "vilddjur" och i juli åtalades den 45-åriga kvinnan som äger hundarna. Hon har erkänt att hon var ovarsam när hon lät hundarna löpa fritt i trädgården. Enligt NLT nekar hon dock till att ha varit ovarsam vid nästa tillfälle när Tim och Lennart bjöds in i huset för att tvätta såret. Kvinnan anser att far och son var medvållande till händelsen när de valde att följa med in i huset och att hon stängde in hundarna i sovrummet.

Det gör dock inte Lennart Öhman.

– Jag tycker väl att hon borde ha dömts för oaktsamhet i båda fallen. Hundarna var väldigt aggressiva och som ägare ska man kunna handskas med sina djur, säger han.

Ska betala skadestånd

Skaraborgs tingsrätt dömer nu ändå kvinnan, och går på åklagarens linje. Kvinnan ska enligt åklagaren ha vetat om att hundarna kan ta sig ut ur sovrummet på egen hand, och för att stoppa dem har hon tidigare blockerat dörren. Det gjorde hon inte i detta fallet.

Hon anses därför vara vållande av kroppsskada för båda angreppen och för att ha varit ovarsam vid den andra attacken.

Kvinnan ska betala totalt 92 000 kronor i skadestånd till pojken och 3 200 kronor till pappan för psykiskt lidande och ärren efter betten. Påföljden bestäms till dagsböter, och nu känner familjen Öhman att de kan lägga händelse bakom sig.

– Det är skönt att det har kommit till ett slut så att vi kan lägga det bakom oss, säger Lennart Öhman.