Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hund kördes ihjäl vid ett övergångsställe

Ett annat övergångsställe.
Foto: Joachim Wall

JÖNKÖPING. En hund har blivit ihjälkörd vid ett övergångsställe i Jönköping.

– Om något blir överkört vid ett övergångsställe så är det inte så bra, säger Anneli Johnsson Hammo, vakthavande befäl på polisen i Jönköpings län.

Samtidigt vädjar Svenska kennelklubben:

– Ha en kort lina så har du kontroll över hunden, säger Hans Rosenberg, presstalesman.

Under lördagseftermiddagen skulle en hund och dennes ägare gå över ett övergångsställe. Men då var olyckan framme. Hunden blev överkörd och ådrog sig sådana skador att den avled på platsen.

– Om något blir överkört vid ett övergångsställe så är det inte så bra, säger Anneli Johnsson Hammo, vakthavande befäl på polisen i Jönköpings län.

Hunden var vid tillfället kopplad.

Föraren stannade efter olyckan kvar på platsen men det är oklart om eller vad denne är misstänkt för.

"Ha en kort lina"

– Det är tråkigt och jag hoppas att man var koncentrerad och hade kontroll på sin hund, säger Hans Rosenberg, presstalesman svenska kennelklubben, som inte känner till den aktuella olyckan. Men han lyfter fram att alla som rör sig i trafiken måste ta ansvar.

– Om jag som bilförare ser ett övergångsställe måste jag ge företräde till de som ska gå över. Och om jag ska går över ett övergångsställe måste jag ta ansvar för min hund. Det är som om man är ute och går med barn. De får inte springa för vinden vid ett övergångsställe, de tar man i handen.

Han berättar att man ska samla ihop kopplet när man ska gå över en väg.

– Ha en kort lina så har du kontroll över hunden

Varnar för flexikoppel

Att en hund dör vid ett övergångsställe betraktar han som ovanligt. Men han tycker att bilförare, i alla fall i storstäderna måste ha bättre kontroll.

– Jag har blivit jätteirriterad flera gånger. Jag kan ha kommit ut två meter på övergångsstället och någon fortsätter att köra rätt framför mig. Då blir jag skitförbannad. Vi som sitter i bilen ska lämna företräde för de som ska gå över, den regeln har vi i det här landet, säger Hans Rosenberg.

– Jag vill lyfta en varningens finger för flexikoppel. De kan rulla ut flera meter. Går man samtidigt och talar i mobilen har man ingen kontroll över sin hund.