Dottern Leticia är allergisk mot insekter. Daniel känner därför att han måste slå ihjäl humlorna för att värna om sin dotters hälsa. Foto: PrivatDottern Leticia är allergisk mot insekter. Daniel känner därför att han måste slå ihjäl humlorna för att värna om sin dotters hälsa. Foto: Privat
Dottern Leticia är allergisk mot insekter. Daniel känner därför att han måste slå ihjäl humlorna för att värna om sin dotters hälsa. Foto: Privat
Flugsmällan är ett effektivt redskap, även mot humlor. Foto: PrivatFlugsmällan är ett effektivt redskap, även mot humlor. Foto: Privat
Flugsmällan är ett effektivt redskap, även mot humlor. Foto: Privat
Daniel Silva med dottern Leticia, fem år, och Emilio, två år. Foto: PrivatDaniel Silva med dottern Leticia, fem år, och Emilio, två år. Foto: Privat
Daniel Silva med dottern Leticia, fem år, och Emilio, två år. Foto: Privat

Humlorna tar över – nu måste Daniel flytta

Publicerad

Daniel Silvas, 32, hem är invaderat av humlor - totalt har han haft ihjäl 102 humlor som belamrat sig i lägenheten sedan en månad tillbaka.

Nu tvingas familjen bo hos Daniels föräldrar på grund av de ludna gästerna, då dottern Leticia, 5, är allergisk mot insekter.

Varken bostadsbolaget eller Anticimex har lyckats hitta boet.

– Bostadsbolaget har inte tagit det här på allvar, säger Daniel uppgivet.

Det var i början av juni som problemet med de ovälkomna gästerna började. Daniel Silva i Varberg hade lagt märke till att det samlades väldigt mycket humlor bland blomstren på grannens balkong. Daniel tänkte inte mer på saken, för att dagen efter upptäcka att det fanns flera humlor i lägenhetens kök, vilket Hallands Nyheter tidigare rapporterat om.

– Jag tänkte att de smugit sig in via dörren. Det var tre, fyra humlor i köket. Dagen efter hade det dykt upp tre nya, säger Daniel.

Daniel anade oråd eftersom han aldrig brukar ha fönstren öppna i lägenheten då dottern Leticia, fem år, är allergisk mot insekter. Humlorna måste komma in någon annanstans i lägenheten, tänkte Daniel.

Humla stack dottern

Tiden gick och humlorna blev fler. På midsommar slog det till på allvar.

– Dottern hade somnat i sin säng. Plötsligt vakande hon och var jätteledsen. Hon sa: "Pappa, det är en spindel här inne". När jag lyfte på täcket låg det en humla i sängen som stuckit henne ovanför vristen, säger Daniel.

Midsommarafton fick Daniel och dottern tillbringa på akuten. Sticket från humlan fick Leticias ben att svullna upp ordentligt på grund av hennes allergi.

Daniel säger att han egentligen inte vill döda humlorna, men att han inte har något val på grund av dotterns allergi.

– Man ska egentligen inte döda humlor. Jag hade inte dödat dem om de inte var i min lägenhet.

Kontaktat bostadsbolaget

Daniel har flera gånger varit i kontakt med hyresvärden. Enligt honom har bostadsbolaget inte tagit problemet på allvar. Bolaget har visserligen varit i hemmet för att försöka täppa till springor bakom Daniels kyl och frys, där humlorna kan tänkas komma in, men problemet har fortsatt. I stället har bostadsbolaget hänvisat till Anticimex, som i sin tur hänvisat till bostadsbolaget, menar Daniel.

Daniel och barnen tvingas nu till att tillbringa nätterna hos Daniels föräldrar.

– Det känns inte kul alls. Jag kan inte hålla dörren till köket öppet alls eftersom humlorna sprider sig i lägenheten. Jag har inte haft tid att kunna gå igenom alla rum.

Hans-Emil Lundqvist är förvaltningschef på Varbergs bostad och menar att Daniel själv måste hjälpa till att lokalisera boet.

– Det är jättesvårt att svara på. Om vi har gjort vad vi har kunnat, Anticimex har varit ute och om inte hyresgästen heller hittar boet så är det svårt, säger han till Hallands Nyheter, och tillägger att det är första gången som han hör talas om en humleinvasion i någon av deras lägenheter.

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER