Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hulthéns attack mot Reinfeldt: "Märkligt"

Fredrik Reinfeldt gick till hårt angrepp mot den rödgröna kommunstyrelsen i Göteborg i en debattartikel i Göteborgs-posten. Kommunstyrelsens ordförande, Anneli Hulthéns attack lät inte vänta på sig. Nu ifrågasätter hon Reinfeldts dublighet som statsminister.

Efter att statsminister Fredrik Reinfeldt riktat sig direkt till göteborgarna med en anklagelseakt mot det rödgröna styret svarar kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) med att ifrågasätta hans duglighet som statsminister.

– En statsminister ska hålla samman nationen och inte bara vara statsminister för de delar som han gillar bäst, då är han inte statsminister, säger hon.

Under rubriken "Det går åt fel håll i Göteborg" på GP Debatt går statsminister Fredrik Reinfeldt på torsdagen till hårt angrepp mot kommunstyret i Göteborg.

"Trots stadens strategiska läge och stora tillväxtpotential så går det åt fel håll på ett antal områden", skriver han och nämner bland annat högre arbetslöshet, sämre skolresultat och sämre företagsklimat: "Det här är vänsterpartiernas politik bortom retoriken. Den är dålig för Göteborg och den skulle vara dålig för Sverige."

Hulthén "Mycket förvånad"

Kommunalrådet Anneli Hulthén (S) svarade direkt i Almedalen.

– Jag är mycket förvånad över att en statsminister väljer att vara statsminister över bara delar av Sverige. När Fredrik Reinfeldt för en gångs skull bestämmer sig för att prata med Göteborg bestämmer han sig för att prata om Göteborg, inte till Göteborg. Är man statsminister är man det för hela Sverige, inte bara för de delar där man har egen majoritet, säger hon, säger hon till GT.

Vad har ni för ansvar för de dåliga skolresultaten?

– Vi har ansvar i kommunen och det är inte så att det bara är dåliga skolresultat i Göteborg utan PISA-rapporten visar att hela Sverige håller på att sjunka i kunskapsnivå. Vi jobbar stenhårt med de skolor som har sämst resultat i Göteborg och vi såg i senaste mätningen att de höll på att ta sig upp, med riktade insatser och fördelning av de resurser vi har i Göteborg.

Vad säger du om att det går extra dåligt för elever med invandrarbakgrund i Göteborg?

– Jag skulle säga att det är elever med flyktingbakgrund, vi har inte så många invandrare i Sverige, de flesta är flyktingar, och att en flykting har en längre startsträcka än en unge som är född i Sverige och ska läsa med samma förutsättningar, det är faktiskt inte särskilt konstigt.

"Måste skylla på regeringen"

Men medan ni har haft makten har Göteborg halkat efter Malmö och Stockholm i skolresultaten, det måste väl ändå vara kommunens ansvar?

– Men det är en bild som inte stämmer, vad man vill göra nu är att peka finger på Göteborg och undvika att prata om att man har fört en fullständigt förödande skolpolitik under åtta år med Jan Björklund (FP), söndrat den svenska skolan, där man hela tiden kommer på nya käcka idéer som ska implementeras. Skolan ska ha lugn och ro.

Kommunalrådet Helene Odenjung (FP) känner igen reaktionen.

– Jag tycker det är symptomatiskt att hon efter 20 i ansvarsställning måste skylla på regeringen, om hon inte tycker att hon har något ansvar är det nog dags att lämna över makten. Skolan har varit ett kommunalt ansvar i 20 år tillbaka, och de kommuner som har satsat på skolan har fått bättre resultat, säger hon.

FAKTA

Fredrik Reinfeldts kritik mot kommunstyret i Göteborg:

* Göteborg har högre arbetslöshet och lägre sysselsättningsgrad än rikssnittet.

* På sju år har Göteborg tappat 107 platser i Svenskt Näringslivs rankning över kommunernas företagsklimat.

* I Sveriges kommuner och landstings (SKL) öppna jämförelser över skolor kommer Göteborg på plats 194 av 289 och i Lärarförbundets listning på plats 245 av 290.

* Eleverna i Göteborgs skolor når enligt Skolinspektionen inte upp till kunskapskraven.

* Gymnasiebehörigheten är lägre än rikssnittet och sjunker dessutom snabbt.

* Det går extra dåligt för elever med utländsk bakgrund just i Göteborg.

* Andelen behöriga lärare ökar i Sverige men inte i Göteborg.

* Förskolegrupperna har blivit större och att det har blivit färre anställda per barn.

* Göteborgs Stad skickar tillbaka oanvända statsbidrag för skolan.

Källa: GP Debatt