Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hulthén: "Vi kan inte dra ut på beslutet"

Foto: Per Wissing

Göteborgarna röstade med stor marginal nej till trängselskatten.

Men utredningen om alternativa lösningar på att finansiera det västsvenska paketet kammade noll och tidsbrist i utredningen var en stor bidragande faktor.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) säger till GT att det inte fanns någon diskussion om mer utredningstid.

– Vi har gett den tidsramen och jag tror att det är ganska bra om vi kommer till ett ställningstagande under våren.

På onsdagen skulle alternativa lösningar till finansiering av det västsvenska paketet presenteras efter att stadsledningskontoret utrett möjliga alternativ. Men det som presenterades var i stället ett smärre konstaterande: Det finns inte några alternativ.

Ylva Löf, avdelningschef på stadsledningskontoret, har haft ansvaret för utredningen presenterade ickeförslagen. Och sa också att en utredning om eventuell kommunal finansiering genom skatt kräver längre tid för en ordentlig analys.

"Vill se ett svar"

Tid som inte ens diskuterats enligt kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén.

– Nej, det gjorde det faktiskt inte. Jag tror att det alla partier gärna vill se är ett svar på den rådgivande folkomröstningen. Jag tror också att göteborgarna önskar sig ett svar från fullmäktige.

Rapporten från stadsledningskontoret nådde politikerna på onsdagsförmiddagen. Anneli Hulthén tror att beslut om trängselskattens framtid kommer att tas till våren.

Men utredningen behöver ju tydligen mer tid, kommer ni att ge dem mer tid?

– Ja det kan man fundera på, men någon gång måste man fatta beslut och det här beslutet är en gång redan fattat när det gäller det Västsvenska paketet. Det beslutet tog vi 2011. Vi kan inte dra ut på beslut hur länge som helst och stå och vanka fram och tillbaka.

"Allt är omöjligt"

Angående det som tydligt framgår av rapporten: att det inte finns några alternativ till trängselskatten säger kommunstyrelsens ordförande följande:

– Vi ska tolka det som att vi i partierna har fått materialet, vi ska läsa det och diskutera vad som är möjligt och rimligt. För inget av de alternativen som presenterades i dag är så okomplicerade att man kan genomföra det i morgon.

Kommunalrådet Martin Wannholt, som petats från Moderaterna efter att bland annat ha gått emot partilinjen och röstade för en folkomröstning om trängselskatt och också riktat skarp kritik mot Västlänken, är inte förvånad över utredningens resultat.

– Allt är omöjligt, svårt, vi har ingen rådighet det går inte och halleluja vad bra trängselskatten är – så kan man sammanfatta det.

Uppmanar till ärlighet

Han anser att utredningen är ett spel för galleriet och att motståndet hos den politiska majoriteten för att slopa trängselskatten är så starkt att det knappast kommer att hända någonting efter utredningen.

– Det är bättre att vara ärlig mot göteborgarna och säga att "vi kommer inte att följa ert beslut och vilja om att ta bort trängselskatten". De kan de väl säga, så kan vi se vad det blir för uppror av det i stället för att hålla på att trassla till det med utredningar som försöker att dölja det, säger Martin Wannholt.