Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hulthén: Vi är inte ensamma i detta avtal

Inte överens. Anneli Hulthéns och Jonas Ransgårds åsikter går isär efter folkets nej till trängselskatt i Göteborg. Jonas Ransgård anser att en annan lösning måste undersökas. Bilden är från ett tidigare tillfälle..Foto: Lennart Rehnman
<strong>Jonas Ransgård (M).</strong><br>" Det är uppdraget som kommunpolitikerna har fått med sig nu från Göteborgarna är att söka annan finansiering än trängselskatt i första hand.Foto: Jan Wiriden
<strong>Anneli Hulthén (S).</strong><br>" Som parti står vi fortfarande upp för det Västsvenska paketet, hela paketet. Det innebär trängselskatt. Men vi är inte ensamma i det här. Vi får se vilken majoritet det blir i staden som ska hantera frågan.Foto: Anders Ylander
<strong>Helene Odenjung (FP)</strong>.<br>" Vi måste förhandla med alla parter. Men vi har fått ett råd från folkomröstningen nu. Vi måste hitta en annan finansiering, för trängselskatten vill inte Göteborgarna ha.Foto: Lennart Rehnman
<strong>David Lega (KD).</strong><br>" Vi kommer att fortsätta att arbeta för det Västsvenska paketet, men också för att vi inte ska ha trängselskatt. Jag har tidigare sagt att vi ska följa Göteborgarnas önskemål.Foto: Cornelia Nordström
<strong>Kia Andreasson (MP)</strong>.<br>" Vi kommer att lyssna på folkomröstningen och sätta oss ner och diskutera. Först ska man veta vem man ska samarbeta med. Jag vill inte säga rakt och låsa fast vid att vi inte ska ha trängselskatt. Men vi ska ta till oss resultatet.Foto: Jan Wiriden
<strong>Mats Pilhem (V)</strong>.<br>" Vi kommer att sammankalla de fem parter som tecknat det gemensamma avtalet och se om det kan gå att finansiera på annat vis. Men jag har svårt att se hur vi ska få in 14 miljarder på annat sätt.Foto: Jan Wiriden
1 / 7

Inför valet var Moderaterna och Socialdemokraterna överens om trängselskattens nödvändighet för det Västsvenska paketet. Men efter göteborgarnas nej i folkomröstningen växer nu en spricka mellan partierna.

Jonas Ransgård, M, öppnar för att skrota trängselskatten. Något som får S-ledaren Anneli Hulthén, med ett historiskt dåligt valresultat bakom sig, att kräva rättning i ledet.

- Jag förutsätter att de som satt sitt partis beteckning på avtalet står upp för det även i dag, inklusive Moderaterna, säger Hulthén till GT.

Folkets nej

Totalt resultat av folkomröstningen om trängselskatt från Göteborgs stad. Resultatet är preliminärt tills dess att det fastställts av valnämnden senast den 30 september.

Katastrofval för S

Socialdemokraterna tappade hela sju procentenheter när man sjönk till 22,4 procent av rösterna i årets kommunval. Dystra siffror för partiet som höll Moderaterna bakom sig med minsta möjliga marginal. De fick 22,3 procent av rösterna.

De opinionsundersökningar som presenterades inför folkomröstningen talade för ett ja till trängselskatten. Därför kom den övertygande nej-segern som en överraskning för många Göteborgspolitiker.

Moderaternas Jonas Ransgård och Kristdemokraternas David Lega var tidigt ute och konstaterade att man efter folkets ställningstagande var tvungna att hitta en annan finansieringslösning för det Västsvenska paketet.

Den inställningen innebär en växande spricka mellan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna som inför valet var överens om trängselskattens nödvändighet för den massiva infrastruktursatsningen.

Vill söka annan finansiering

Nu öppnar alltså moderatledaren Jonas Ransgård för att betalstationerna kan komma att tas bort.

- Det beror på om det går att hitta en ny överenskommelse med parterna. Det är det uppdraget som kommunpolitikerna har fått med sig nu från Göteborgarna, att söka annan finansiering än trängselskatt i första hand, säger Ransgård till GT.

Göteborgarna har röstat nej till trängselskatt, är målet då att man inte ska ha kvar den?

- Ja.

"Vi är inte ensamma"

S-ledaren Anneli Hulthén, ordförande i kommunstyrelsen, vill däremot inte ge samma besked.

- Som parti står vi upp för det Västsvenska paketet, och det innebär hela paketet, slår Hulthén fast.

Det innebär alltså att man ska fortsätta ha trängselskatt?

- Ja, det gör ju det. Sen är vi inte ensamma i det här avtalet. När vi vet vilken majoritet det blir i staden får vi börja förhandla om det här.

Jonas Ransgård menar att målet nu bör vara att trängselskatten inte ska vara kvar, hur ser du på det?

- Det får stå för honom. Vi har hört så många signaler från Moderaterna det senaste året att det där knappt går att kommentera. Det har varit allt från att stå upp för paketet, att man ska ha folkomröstning till att man inte vill ha Västlänken.

Tar på sig katastrofansvar

Tidigare verkade ni vara överens med Moderaterna, nu går ni alltså isär?

- Jag förutsätter att de som en gång satt sitt partis beteckning på avtalet står upp för det även i dag, inklusive Moderaterna.

Efter Socialdemokraternas historiskt låga siffror i söndagens kommunval skyllde Hulthén delar av bakslaget på just debatten om det trängselskatten och det Västsvenska paketet. Samtidigt tar Hulthén själv på sig delar för partiets katastrofsiffror.

- Ja det kan jag göra. Jag har inga problem med att göra det om det handlar om att stå upp för mina och partiets åsikter, för det gör jag, säger Hulthén.

Har du funderat över din fortsättning efter förtroenderaset i valet?

- Jag vet inte om det varit ett förtroenderas just mot mig, men tycker mitt parti att jag varit ett sänke i valrörelsen så ska jag nog fundera över det. Känner de förtroende för mig, då finns jag kvar.

"Jag fortsätter kämpa"

Förra året kallade Hulthén Västlänken för sitt "arv till Göteborgarna" i en intervju med Västnytt. Men hon ser inte på allmänhetens motstånd till byggprojektet med besvikelse.

- Vet du vad, jag kämpar på ganska bra och kommer fortsätta med det. Om jag tror på någonting som också mitt parti tror är något avgörande för utvecklingen i den här delen av världen där vi bor så kommer jag att fortsätta kämpa, säger Anneli Hulthén.