Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hulthén häpnar över draget: "Obegripligt"

Anneli Hulthén. Foto: Anders Ylander

Kuppen i fullmäktige innebär att Miljöpartiet förlorar en plats i kommunstyrelsen - och de rödgröna sannolikt sin regeringsställning i Göteborg.

S-toppen Anneli Hulthén häpnar över Martin Wannholts agerande.

– Det är obegripligt.

Martin Wannholt ställde på torsdagskvällen till med en smärre jordbävning i Göteborgspolitiken när han röstade med Vägvalet. En av konsekvenserna – de rödgröna förlorar av allt att döma sin majoritet i kommunstyrelsen. Men Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande, hoppas på fortsatt styre.

– Det beror ju på hur man räknar. Är Moderaterna villiga och stå kvar där de står och betrakta Wannholt som vägvalare då ser jag nog att vi fortfarande har majoritet i kommunstyrelsen, säger hon.

Vad säger du om Martin Wannholts agerande?

– Det är obegripligt. Om det inte bara handlar om egen person. Tillhör man ett parti har man en lojalitet och ett förtroende mot partiet. Man har blivit framröstad. Jag tycker inte att det här är ett sätt att hantera det förtroendet på.

Ni förlorar en rödgrön ledamot i kommunstyrelsen. Vad innebär det här för de rödgörnsrosas möjligheter att bedriva sin politik framöver?

Det får vi grunna vidare på och se att det finns andra partier i kommunstyrelsen. Det är inte ovanligt att man försöker samtala om stora frågor även med andra partier och det tror jag att vi klarar av.

Hur förvånad är du?

– Just nu så förvånar mig väldigt få saker längre. Jag har varit med om en ny upplevelse, det vill säga att vi har röstat på det sättet som vi har gjort. Det har ju funnits rykten förut om att eventuellt någon skulle hantera denna fråga så här.

Martin Wannholt säger att han gör så här på grund av två frågor – folkomröstningen om trängselskatten och hur den ska hanteras och hans motstånd mot Västlänken. Hur ser du på hur de två frågorna kommer spela ut till följd av det här?

– Man kan ju också betrakta det som att Martin Wannholt har gjort det för Martin Wannholts skull, säger Anneli Hulthén til GT.