Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hulténs tystnad efter pamparnas skandaler

GT vill intervjua kommunstyrelsens ordförande om hennes tankar kring "Uppdrag Gransknings" avslöjande och senaste händelseutvecklingen. Men Anneli Hulthén tackar nej.
Foto: Per Wissing

GÖTEBORG. Vad kommunstyrelsens ordförande i Göteborg anser om kvittofusket och lyxrepresentation i Cannes och reaktionerna på dem får inte GT-läsarna veta.

Anneli Hulthén säger nej till en intervju.

Uppdrag granskning sände sitt avslöjande reportage förra onsdagen. Dagen därpå i torsdagens GT kommenterade Hulthén kortfattat programmet i GT.

Frågor om Bertil Rignäs klädkvitto tyckte Anneli Hulthén att han borde svara på själv.

"Kan ha många synpunkter"

På frågan "Många göteborgare är upprörda, vad tycker du själv, går det att försvara?" svarade kommunstyrelseordföranden:

- Jag kan ha många synpunkter på det och framför allt tycker jag inte att beskrivningen av det stämmer överens med den verklighet som är när vi är på plats i Cannes. Det är inte så att vi går på diskotek och super oss fulla, säger hon.

Det är inte första gången kvitton väcker uppmärksamhet. Har staden misslyckats med att komma till rätta med den här kulturen?

- Vi har ägnat tre-fyra år till att genomföra städningen i den här stan. Vi har haft handlingsplaner, kommissioner, externa granskare, internkontroller och revisorer. Det jobb vi lagt ner tänker jag inte säga är ogjort. Sedan händer det saker ändå och det är inte bra.

Sedan dess har reaktionerna på representationen i Cannes och fusket med kvittona tagit ny fart. Mycket nytt har hänt:

Både Bertil Rignäs och den förre vd:n för Älvstranden Mats Andersson är anmälda för bedrägeri, en förundersökning har inletts på polisens eget initiativ.

Bertil Rignäs har tvingats ta time out som Blåvitts ordförande.

Han har i ett öppet brev hävdat att kvittoaffären handlat om rent slarv.

Kommunalråden och gruppledarna Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (FP) och David Lega (KD) har krävt ett slut på alla oegentligheter som framkommit via "Uppdrag Granskning" samt från Göteborgs- Postens granskning av Grefab.

Bad om en intervju i går

I går mejlade GT till Socialdemokraternas pressekreterare Carin Malmberg och bad om en intervju med kommunstyrelsens ordförande.

Vi skrev att vi ville prata om Hulthéns reaktioner, tankar och reflektioner kring kvittoskandalen.

Efter ett par timmar kom svaret:

- Hon tackar nej.