Huacheng, 88, är svårt sjuk – skickas till Kina

Xiurong Yu vill ta hand om sin sjuka, och även blinda, 88-åriga pappa i Sverige. "Han betyder väldigt mycket för mig och jag är den enda anhöriga han har". Två gånger har hennes pappa Huacheng Yu fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.
Foto: Helena Karlsson / Nya Wermlands-Tidningen

Xiurong Yu vill ta hand om sig 88-årige pappa som är blind och svårt hörselskadad

Men migrationsverket vill utvisa honom.

– Han har ingen i Kina, han kommer att bli lämnad på gatan att dö, säger hon.

I Segmon i värmländska Grums kämpar Xiurong Yu, 47, för att kunna få ta hand om sin pappa under hans sista år. Pappan, Huacheng Yu, är 88 år, blind och svårt hörselskadad. Han har hjärtproblem, njursten och diabetes. Migrationsverket vill utvisa honom till Kina.

– Han kan inte ta hand om sig själv. I Kina är det barnen som tar hand om sina föräldrar och ser till att de får vård, men jag bor ju här, säger Xiurong Yu.

Hon är enda barnet och har bott i Sverige i 20 år. När hennes mamma dog 2011 hade hennes pappa inga fler anhöriga kvar i Kina och därför betalade hon en familj för att ta hand om honom.

"Låstes in – som ett djur"

– Men han mådde väldigt dåligt. De låste in honom i lägenheten, som ett djur, och såg inte till att han fick vård. Jag blev lurad och kunde inte låta honom vara kvar.

För drygt ett år sedan ordnade hon med resa för sin far så att han kunde komma och bo med henne och hennes familj.

– Han mår mycket bättre nu och är betydligt gladare, säger Xiurong Yu.

Fått avslag två gånger

Men glädjen kan försvinna igen. Två gånger har Huacheng Yu fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, senast i förvaltningsrätten.

Fredrik Bengtsson, presschef på migrationsverket, menar att det inte finns några juridiska skäl till att Xiurong Yu's pappa ska få stanna i Sverige. I dag måste åtminstone ett av två krav vara uppfyllda för att personen i fråga ska kunna få uppehållstillstånd. Det måste vara en nära relation mellan personerna, och för en förälder-barn-relation måste barnet vara under 18 år, eller om ansökan om uppehållstillstånd kommer in i samband med att släktingen får uppehållstillstånd.

– Sen finns det självklart en sjukdomsbild att ta hänsyn till i detta fall, men regelverket säger samtidigt att om sjukvård kan ges i hemlandet, oavsett kvalitén på vården, så ska hemlandet bistå den, säger Fredrik Bengtsson.

"Kommer lämnas på gatan"

– Vi har en nära relation och min pappa är som ett barn. Han klarar sig inte själv. Han klarar sig sämre än en åttaåring. Hur kan de vilja skicka tillbaka honom? Han kommer att lämnas på gatan att dö, säger Xiurong Yu.