Hovrätten säger ja till Saabs rekonstruktion

Publicerad
Uppdaterad
Saab Automobile får ännu en chans. Hovrätten för västra Sverige säger ja till rekonstruktion av bilföretaget.
Efter beskedet var vd Victor Muller mycket lättad.
- Detta ger oss tre månader att starta om och få igång produktionen igen, säger han till P4 Väst.
Det var dock ingen enig hovrätt som fattade beslutet, som lämnades vid 13-tiden på onsdagen. Enligt hovrätten finns det anledning att ifrågasätta förutsättningar för en framgångsrik rekonstruktion av bolaget.

Oenig hovrätt

En av rättens ledamöter - hovrättspresidenten Gunnel Wennberg ville fastställa tingsrättens beslut. Hon pekar på den trängda finansiella situationen, som bolaget sedan en längre tid befinner sig i och att den tidigare rekonstruktionen inte blev framgångsrik.
I ett pressmeddelande skriver hovrätten:
"I detta fall gör hovrätten bedömningen att en mer grundlig utredning kan visa att förutsättningar för en framgångsrik rekonstruktion finns och att kraven för att inleda företagsrekonstruktion för Saab Automobile Aktiebolag, Saab Automobile Powertrain AB och Saab Automobile Tools AB är uppfyllda".

Muller lättad

Victor Muller, Saabs vd, säger till P4 Väst att han är lättad.
  -Situationen om hovrätten inte givit oss ett okej hade varit väldigt jobbig. Jag är verkligen nöjd med hovrättens beslut, detta ger oss tre månader att starta om och få igång produktionen igen.
Det är oklart när produktionen kan vara igång igen. Muller tror att pengarna från Youngman kommer att räcka för rekonstruktionsperioden, men är osäker på om det räcker för att få igång produktionen.
- Nu fokuserar vi på att få igång samarbetet med Kina och få till ett möte med våra leverantörer för komma överens om hur vi ska betala våra skulder, säger han.

Aktien lyfte

Aktien i Saab-ägaren Swedish Automobile lyfte med 25 procent till 1:11 euro efter beskedet om rekonstruktion från hovrätten.
Swedish Automobile-aktien har inför dagens lyft under ett halvårs kris, med stillastående produktion i fabriken i Trollhättan, rasat från en årshögsta notering på 5:79 euro i februari.
Företagsrekonstruktion ska nu inledas för Saab Automobile och dotterbolagen Saab Automobile Powertrain och Saab Automobile Tools.
Tingsrätten ska utse rekonstruktör. Saab har själva föreslaget advokat Guy Lofalk som var rekonstruktör vid den tidigare rekonstruktionen 2009.

"Jätteroligt"

- Ett jätteroligt besked. Vi hoppades ju naturligtvis men har inte vågat ta ut något i förskott. Klart att vi är glada, säger Anna Petre, chef för samhällskontakter på Saab Automobile till TT.
- Nu har vi det här beslutet. Sedan tar själva rekonstruktionsprocessen vid och det är en ganska uppstyrd process, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER