Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hovet om kampanjen: Det handlar om förtal

Västtrafiks kampanj som hovet nu menar strider mot lagen.
Foto: Privat
Hovets informationschef Margareta Thorgren.
Foto: Olle Sporrong
Västtrafik hade inte väntat sig denna reaktion eftersom kampanjen handlar om Oscar ıı.
Foto: Arkivbild
Foto: Suvad Mrkonjic

Västtrafiks gör reklam för sin sightseeing-app genom att skriva "se var kungen var otrogen". Hovet kallade först kampanjen "en mycket märklig text" och efter att deras juridiska ombud sett över det hela har man rekommenderat företaget att helt enkelt ta bort kampanjen.

– Det strider mot svensk lag, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Bland annat menar man att det handlar om förtal.

GT skrev tidigare under onsdagen om Västtrafiks kampanj där man marknadsför sin sightseeing-app genom att skriva "se var kungen var otrogen" på reklamaffischer. Man utelämnar informationen om att det handlar om Oscar II och inte den nuvarande kungen.

– Generellt vid den här typen av händelser har vi juridiska rådgivare som tittar på det och bestämmer om det ska vidtas åtgärder, sa hovets informationschef Margareta Thorgren då och kallade det hela "en mycket märklig text".

Handlar om förtal

Nu har de juridiska rådgivarna sett över saken och kommit fram till att Västtrafik brutit mot lagen.

– Det handlar om både förtal och brott mot lagen om namn och bild i reklam, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Nu ligger frågan hos Västtrafik menar hon.

– Vi har gett förslaget att företaget bör ta bort kampanjen eftersom den strider mot svensk lag.  Dessutom är den olämplig genom att den föranlett starka negativa reaktioner, säger Margareta Thorgren.

Västtrafik ska ha möte

Kristian Lans är pressinformatör på Västtrafik och sa tidigare att tanken bakom affischen är att väcka intresse för appen som ska berätta om Göteborgs historia och intressanta platser i staden. Nu kommer Västtrafik sätta sig i möte om kampanjen.

– Vi ska träffas i morgon förmiddag och diskutera det hela efter att hovet hört av sig, något mer kan jag inte säga, säger han

Vad tror du att ni kommer göra?

– Det kan jag inte spekulera i det utan vi får sätta oss ner i morgon och prata om detta så kan vi komma med ett besked, säger Kristian Lans.

Var det här väntat?

– Nej det hade vi inte väntat oss eftersom det handlar om Oscar II.