Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Housam efter branddådet: ”16 familjer som påverkas”

Brand i matbutik i Uddevalla
Housam Nazir är butikschef för Orienthallen i Uddevalla. ”Det är ofattbart”, säger han.Foto: Privat
Räddningstjänsten släckte branden under måndagsmorgonen.Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO / Robert Betzehag / Rescue Photo

Natten mot måndagen sattes butiken Orienthallen i Uddevalla i brand.

Polisen utreder fallet som mordbrand.

– Det är ofattbart för oss att någon kan vara ute efter att skada oss, säger butikschefen Housam Nazir.

Det var vid 04.30-tiden på måndagsmorgonen som larmet kom in om att det brann i matbutiken Orienthallen i Uddevalla. Räddningstjänsten skickade två styrkor till byggnaden och branden kunde släckas.

– Det är en förundersökning inledd gällande mordbrand, sade Martin Hallberg, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Butiken har omfattande rökskador efter branden. Nu håller Housam Nazir och hans kolleger på att städa upp och sanera lokalen.Foto: Privat

”Kom som en blixt från klar himmel”

För butikschefen Housam Nazir kom branden som en chock.

– Vår butiksägare blev uppringd i och med brandlarmet. Jag blev väckt på morgonen av vänner och kunder som ringde och sms:ade och talade om att det brann. När jag åkte dit var det fullt av folk på plats, brandpersonal och polis, säger han.

Att branden tycks vara anlagd är enligt Housam Nazir svårt att ta in.

– Det kommer som en blixt från klar himmel för oss. Vi har inga konflikter med någon här, det är ofattbart att någon kan vara ute efter att skada oss.

– Vi har 16 anställda här, så det är ju också 16 familjer som på ett eller annat sätt påverkas.

Housam Nazir är butikschef för Orienthallen som man misstänker ha utsatts för en anlagd brand på måndagsmorgonen.Foto: Privat

Får stöd av kunderna

Just nu håller butiken på att saneras. Alla i personalen hjälper till tillsammans med en saneringsfirma. Glaset från den krossade entrén sopas upp i den rökskadade byggnaden.

– Skadorna är omfattande, hela butiken är rökskadad. Det är så klart jätteolyckligt, vi flyttade in i den här lokalen i september och har lagt ner enormt arbete på att komma i gång här, säger Housam Nazir.

– Men vi får mycket stöd av våra kunder, de har kommit in med blommor. Vi ger inte upp, vi kommer starta upp igen. Men vi är lite rädda och kommer vara mer försiktiga, nu när vi vet att det finns folk med så här onda tankar.

Polisen: ”Finns bevis för anlagd brand”

Enligt förundersökningsledare Katarina Klasson vid polisen i Västra Fyrbodal finns misstanken kvar om att branden är anlagd.

– Jag kan säga att vi har bevis för att det är en anlagd brand. Vi har gjort vissa fynd på brottsplatsen och tagit beslag som ska analyseras. Sen vi se vad det visar längre fram, säger hon.

Någon känd gärningsman finns inte i nuläget.

– Just nu jobbar vi med spaningsarbete och hoppas kunna hitta en misstänkt gärningsman, säger Katarina Klasson.

Butiksägaren Housam Nazir tror att det som kastats in i butiken är en brand. Något som Katarina Klasson inte kan bekräfta i nuläget.