Hotfull professor får behålla jobbet

Publicerad

Professorn vid Göteborgs universitet blev kraftigt berusad, betedde sig hotfullt och dansade nära en kvinnlig kollega på ett sätt som uppfattades som "utmanande och olämpligt". 

Det framgår i en utredning som en advokatbyrå gjort på uppdrag av universitetet.

Professorn försvarar sig med att han "bott i länder med andra kulturer där man dansar på ett annat sätt". 

I utredningen som advokatbyrån har gjort sammanfattas händelseförloppet under vinterfesten. Kolleger som varit med på festen har berättat att mannen var kraftigt berusad och har uppträtt olämpligt mot kvinnliga kolleger. Något som GP var först med att rapportera om.

I utredningen står det att mannen "är medveten om att han har dansat på ett sätt som av vissa kan uppfattas som olämpligt, medan andra tycker det är roligt. Han har bott och verkat i andra länder med andra kulturer där man dansar på ett annat sätt."

Uppträdde aggressivt

Han ska även ha uppträtt aggressivt, knuffat och svurit åt en kollega, enligt vad som framkommit i utredningen.

Men advokatbyråns bedömning är att händelserna inte utgör grund för att säga upp professorn. 

Under utredningens gång har professorn inte varit på jobbet, utan arbetat på distans, enligt prefekten vid institutionen. Tanken är nu att professorn ska komma tillbaka till jobbet.

Får behålla jobbet

– Jag utgår från att de här är en engångsföreteelse, att det här är något som inte ska hända igen. Det ska ju till både tillrättavisande och stödjande åtgärder, som det står i utredningen, och att det här inte ska upprepas, säger prefekten på den institution som professorn är verksam på.

Rekommendationen från advokatbyrån är att Göteborgs universitet ska överlämna beslutet om disciplinansvar för professorn till Statens ansvarsnämnd.

– Det som advokaten har gjort är en analys som innebär att det här borde ligga på nivå av en disciplinåtgärd, och universitetet kommer att gå på rekommendationen som utredaren har gett, säger Tommy Christensen, biträdande chef för personalenheten, till GP.

Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER