Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotet mot fiskhandeln i Feskekôrka: ”Ledsna”

Ska det även i framtiden bedrivas fiskhandel i Feskekôrka? Det är en fråga som nu på allvar diskuteras när fastighetsägaren vid årsskiftet stänger lokalerna för renovering. Foto: SHUTTERSTOCK
”Jag hoppas att de fattar rätt beslut, hela världen känner till Feskekôrkan”, säger Amir Javanshir, en av fiskhandlarna.Foto: MARIA DAHLIN

Ska det även i framtiden bedrivas fiskhandel i Feskekôrka?

Det är en fråga som nu på allvar diskuteras när fastighetsägaren vid årsskiftet stänger lokalerna för renovering. 

– Jag hoppas att de fattar rätt beslut, hela världen känner till Feskekôrkan, säger Amir Javanshir, en av fiskhandlarna. 

Det kommunala fastighetsbolaget Higab meddelar att Feskekôrka kommer att behöva stängas i början av nästa år på grund av renoveringar. Göteborgdirekt var först med att berätta om beslutet samt det faktum att man nu även ser över vilken verksamhet som ska bedrivas i lokalerna i framtiden.

Den världskända fiskhandeln i Feskekôrka är därmed hotad. 

– Vi jobbar förutsättningslöst och vill skapa det bästa för byggnaden och för göteborgarna. Det är svårt att bortse från byggnadens DNA, men det är en av flera parametrar, säger Johan Carlsson, fastighetschef på Higab, till Göteborgdirekt. 

Feskekôrka känd i hela världen

Fiskhandlaren Amir Javanshir driver ”Kerstins delikatesser” som har funnits i Feskekôrka sedan 1953. Han blev nedslagen när han först hörde om nyheten.

– Alla var mycket ledsna i dag, det är mycket tråkigt. Hela världen känner till Feskekôrkan i Göteborg och folk kommer också hit från hela världen. På somrarna har vi 20 busslaster med turister som kommer hit, säger Amir.

– Jag har varit överallt i hela Europa och alla pratar om Feskekôrkan. 

Upprustningen av lokalerna väntas preliminärt ta drygt ett år att genomföra.Foto: EMMA MATTSSON

Fiskhandlaren: ”Blir en katastrof för oss”

Upprustningen av lokalerna väntas preliminärt ta drygt ett år att genomföra.

Fastighetsägaren letar efter ersättningslokaler till fiskhandlarna. 

– De är väldigt snälla mot oss, Higab, men jag hoppas verkligen att de tar rätt beslut. De vill hjälpa till så mycket de kan, säger Amir Javanshir, som hoppas att politikerna kommer fram till att fiskhandlarna får stanna kvar i Feskekôrka även efteråt. 

– Politikerna ska bestämma sig och jag hoppas att de fattar rätt beslut. Jag hoppas vi får vara kvar efter renoveringen, att det blir bra för alla. Vi lever ju med den här verksamheten och utan den blir det katastrof för oss. Vi har inget annat jobb just nu.