Mattias Heed som avlivade vargen på uppdrag av polisen och som nu behöver personskydd. Foto: PRIVATMattias Heed som avlivade vargen på uppdrag av polisen och som nu behöver personskydd. Foto: PRIVAT
Mattias Heed som avlivade vargen på uppdrag av polisen och som nu behöver personskydd.  Foto: PRIVAT
Efter att Mattias Heed sköt vargen har hans bil vandaliserats. Foto: PRIVATEfter att Mattias Heed sköt vargen har hans bil vandaliserats. Foto: PRIVAT
Efter att Mattias Heed sköt vargen har hans bil vandaliserats.  Foto: PRIVAT
Efter att den här lappen sattes upp undersökte tekniker Mattias bil. Foto: PRIVATEfter att den här lappen sattes upp undersökte tekniker Mattias bil. Foto: PRIVAT
Efter att den här lappen sattes upp undersökte tekniker Mattias bil.  Foto: PRIVAT
Skadorna på bilen upptäcktes på tisdagsmorgonen. Foto: PRIVATSkadorna på bilen upptäcktes på tisdagsmorgonen. Foto: PRIVAT
Skadorna på bilen upptäcktes på tisdagsmorgonen.  Foto: PRIVAT
Hoten har polisanmälts. Foto: PRIVATHoten har polisanmälts. Foto: PRIVAT
Hoten har polisanmälts.  Foto: PRIVAT

Hotad vargskytt får personskydd av polis

Publicerad

Efter att eftersöksjägaren Mattias Heed sköt en skadad varg på nyårsaftonen har hoten mot honom eskalerat.

En lapp där det stod "vågar du starta" sattes upp på hans bil och bilen har senare vandaliserats.

– Jag skulle inte säga att jag är rädd men jag är fruktansvärt orolig. Vad händer i kväll och vad händer härnäst är det man oroar sig för, säger han.

Nu har han fått personskydd av polisen.

GT har tidigare skrivit om eftersöksjägaren Mattias Heed, 23, som avlivade en påkörd varg på nyårsafton på uppdrag av polisen.

Nyheten om den döda vargen skapade snabbt rykten på bygden och på internet - rykten som pekade ut Mattias som en tjuvskytt.

Nu har hoten mot honom eskalerat, något SVT Nyheter Värmland var först att skriva om.

– Dagen efter er artikel så satt en lapp på bilen, "vågar du starta" stod det. Polisens tekniker kom och det var ju ingen bomb men vi utgick ifrån det, säger han.

Slog sönder ruta på bilen

Under tisdagsmorgonen upptäckte han hur någon eller några vandaliserat hans bil genom att slå sönder framrutan och gjort bucklor i plåten på ena sidan.

– Det känns jävligt jobbigt men jag har fått person- och polisskydd så det känns bättre men inte bra, säger han.

Är du rädd?

– Jag skulle inte säga att jag är rädd men jag är fruktansvärt orolig. Vad händer i kväll och vad händer härnäst är det man oroar sig för. Jag har flickvän och hon vill ju inte vara kvar här.

Vill förklara

Han vill förklara att han förkortade lidandet för ett skadat djur och förklarar antalet skott som han sköt vargen med - något han menar är det som folk har reagerat på.

– Det är ju ett fortfarande ett djur i mina ögon. Jag är ingen varghatare. Det handlar ju inte om hur många skott man skjuter, det handlar ju om att få död på det skadade djuret. Jag har skjutit tio skott mot en skadad älg, men det betyder inte att alla har träffat, säger han.

Efter hoten kommer han fortsätta att arbeta som eftersöksjägare men Mattias Heed kan inte längre åka ut ensam på uppdrag han får från polisen. Från och med nu kommer han behöva ha med sig andra människor ut.

Båda händelserna har polisanmälts och rubriceras som olaga hot och förgripelse mot tjänsteman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER