Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hotad vargskytt får personskydd av polis

Mattias Heed som avlivade vargen på uppdrag av polisen och som nu behöver personskydd.
Foto: PRIVAT
Efter att Mattias Heed sköt vargen har hans bil vandaliserats.
Foto: PRIVAT
Efter att den här lappen sattes upp undersökte tekniker Mattias bil.
Foto: PRIVAT
Skadorna på bilen upptäcktes på tisdagsmorgonen.
Foto: PRIVAT
Hoten har polisanmälts.
Foto: PRIVAT

Efter att eftersöksjägaren Mattias Heed sköt en skadad varg på nyårsaftonen har hoten mot honom eskalerat.

En lapp där det stod "vågar du starta" sattes upp på hans bil och bilen har senare vandaliserats.

– Jag skulle inte säga att jag är rädd men jag är fruktansvärt orolig. Vad händer i kväll och vad händer härnäst är det man oroar sig för, säger han.

Nu har han fått personskydd av polisen.

GT har tidigare skrivit om eftersöksjägaren Mattias Heed, 23, som avlivade en påkörd varg på nyårsafton på uppdrag av polisen.

Nyheten om den döda vargen skapade snabbt rykten på bygden och på internet - rykten som pekade ut Mattias som en tjuvskytt.

Nu har hoten mot honom eskalerat, något SVT Nyheter Värmland var först att skriva om.

– Dagen efter er artikel så satt en lapp på bilen, "vågar du starta" stod det. Polisens tekniker kom och det var ju ingen bomb men vi utgick ifrån det, säger han.

Slog sönder ruta på bilen

Under tisdagsmorgonen upptäckte han hur någon eller några vandaliserat hans bil genom att slå sönder framrutan och gjort bucklor i plåten på ena sidan.

– Det känns jävligt jobbigt men jag har fått person- och polisskydd så det känns bättre men inte bra, säger han.

Är du rädd?

– Jag skulle inte säga att jag är rädd men jag är fruktansvärt orolig. Vad händer i kväll och vad händer härnäst är det man oroar sig för. Jag har flickvän och hon vill ju inte vara kvar här.

Vill förklara

Han vill förklara att han förkortade lidandet för ett skadat djur och förklarar antalet skott som han sköt vargen med - något han menar är det som folk har reagerat på.

– Det är ju ett fortfarande ett djur i mina ögon. Jag är ingen varghatare. Det handlar ju inte om hur många skott man skjuter, det handlar ju om att få död på det skadade djuret. Jag har skjutit tio skott mot en skadad älg, men det betyder inte att alla har träffat, säger han.

Efter hoten kommer han fortsätta att arbeta som eftersöksjägare men Mattias Heed kan inte längre åka ut ensam på uppdrag han får från polisen. Från och med nu kommer han behöva ha med sig andra människor ut.

Båda händelserna har polisanmälts och rubriceras som olaga hot och förgripelse mot tjänsteman.