Nerijus Bilevicius, 35, bar skottsäker väst under synen i Blomberg. Foto: Adam Ihse/TtNerijus Bilevicius, 35, bar skottsäker väst under synen i Blomberg. Foto: Adam Ihse/Tt
Nerijus Bilevicius, 35, bar skottsäker väst under synen i Blomberg. Foto: Adam Ihse/Tt
Nerijus Bilevicius dömdes för mordet på Lisa Holm.Nerijus Bilevicius dömdes för mordet på Lisa Holm.
Nerijus Bilevicius dömdes för mordet på Lisa Holm.

Hot tvingade Nerijus bära skottsäker väst

Publicerad

Hotbilden mot Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius, 35, bedömdes tidvis så allvarlig att han bar skottsäker väst under synen i Blomberg, kan GT nu berätta.

De kom in via brev – och bestod av utrivna tidningssidor och darrig text.

– Vi har gjort spårsökning, men har inte fått fram något, säger kommissarie Lars Johansson.

I november förra året kunde GT berätta att det fanns en hotbild mot den livstidsdömde mördaren Nerijus Bilevicius. Hoten hade kommit in via brev till Skaraborgs tingsrätt som sedan vidarebefordrades till häktet i Mariestad, där 35-åringens satt inlåst.

Nu berättar kommissarie Lars Johansson mer om vad hoten bestod i – och att polisen och Kriminalvården tog dem på största allvar.

– Det var utrivna tidningssidor, där det stod en del text, som: "Sluta och ljug din jävel". Det såg ut som någon psykgrej. Breven kom vid två tillfällen. Handstilen var lite märklig, säger Lars Johansson – och tillägger:

– Antingen var det någon som skrivit med fel hand eller så var personen väldigt darrig på handen.

Vet ni vem som ligger bakom breven?

– Nej, vi har gjort spårsökning på kuverten, som var igenklistrade – men vi har inte fått fram DNA. Det här var samtidigt som rättegången pågick, så vi hade en dialog med häktet.

Säkerheten höjdes i Blomberg

När Nerijus Bilevicius skulle närvara under synen i Blomberg, i samband med huvudförhandlingarna, så höjdes säkerheten rejält.

Stora delar av området spärrades av och poliser posterades ut i det lilla samhället. 35-åringen bar också, under den militärgröna fleecetröjan, skottsäker väst, berättar Lars Johansson.

Nu – efter månader av intensivt arbete att spåra avsändaren – har polisen lagt ner utredningen om hoten. Det skedde under onsdagen.

Den 8 februari dömdes Nerijus Bilevicius av Göta hovrätt till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm. Det har Nyligen blev det klart att han vill försöka få prövningstillstånd och en ny rättegång i Högsta domstolen, HD.

– Vi har vissa tankar kring det här målet. Jag har följt det noggrant och har vissa tankar kring bevisningen och vad man skulle kunna rikta in sig på, har hans nye advokat Björn Hurtig sagt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER