Hot skrämmer bort parkeringsvakter

Parkeringsvakterna i Norrby i Borås har fått nog av hoten – och lämnar stadsdelen.
Foto: Per Wissing

Nu har de hotade parkeringsvakterna i Norrby i Borås fått nog.

Efter interna diskussioner lämnar stadsdelen efter hoten.

Vid ett tillfälle besköts en vakt som gjorde sitt arbete, rapporterar P4 Sjuhärad.

Redan i våras rapporterade radiokanalen om hoten som parkeringsvakterna utsattes för. Trots att man patrullerade två och två och dessutom hade larm på sig hjälpte inte detta.

– Det är inte säkert för vår personal att jobba kvar i Norrby överhuvud taget, säger Lennart Johansson, vd för Borås kommun parkerings AB till P4 Sjuhärad.

En parkeringsvakt har berättat hur han hotades av unga män när han skulle lappa en bil. Vid ett tillfälle i juni besköts även en inhyrd vakt med ett luft- eller kolsyrevapen.

Troligen från en lägenhet

Händelsen ägde rum den 25 juni i år och flera skott avlossades i stadsdelen. Troligen var det ett luftvapen vars skott träffade rutan på vaktens bil. Vakten satt i bilen och var på väg att kliva ur för att lappa en bil. Vakten skadades inte och tog sig själv från platsen.

Enligt väktaren som besköts, kom skotten troligen från en lägenhet i närheten. Händelsen anmäldes som vapenbrott och försök till misshandel, men någon skyldig till skjutningen hittades aldrig.

Det är efter bland annat detta som företaget funderat på hur man skulle lösa problemet. Och nu har man beslutat att helt dra in parkeringsvakterna i Norrby och de boende kan komma att märka detta genom att framkomligheten blir sämre.

– Konsekvenserna kan ju bli att folk ställer sig lite som de vill. Och vill det sig illa så kommer inte räddningstjänsten eller ambulansen fram om det sker en olyckshändelse, säger Lennart Johansson, till P4 Sjuhärad.