Hot och sabotage mot Västlänken-anställda

Bo Larsson, projektansvarig för Västlänken vid Trafikverket.
Foto: PER WISSING / GT/EXPRESSEN
Det första symboliska spadtaget.
Foto: HENRIK JANSSON

Glåpord och spottloskor har blivit verklighet för folk som arbetar med Västlänken.

Men det har skett allvarligare saker än så.

– Säkerhetsutrustning för arbetare har utsatts för sabotage. Det har polisanmälts, berättar Bo Larsson, projektansvarig för Västlänken vid Trafikverket.

Totalt har det gjorts ett 20-tal polisanmälningar som är kopplade till bygget av Västlänken.

Shahbaz Khan, socialdemokrat, biträdande kommunalråd och Göteborgs representant i styrgruppen för Västsvenska paketet berättar:

– Jag var nere och pratade med en del av dem som arbetar med Västlänken på Södra Hamngatan i förra veckan. Då fick jag höra saker som oroade mig. Man berättade om spottloskor och glåpord, om nattliga telefonsamtal och annat.

Allvarliga sabotage

Vilket fick Khan att ta upp frågan om arbetsmiljön för de som är inblandade i Västlänken vid styrgruppsmötet under måndagen.

– Då fick jag det här bekräftat. Likaså att säkerhetsutrustning för arbetare saboterats och det där är ju riktigt allvarligt. Så nu kommer vi att köra det här i botten och kontrollera hur folk på alla nivåer som arbetar med Västlänken egentligen mår.

Shahbaz Khan.
Foto: HENRIK JANSSON

Projektledaren Bo Larsson på Trafikverket, som ansvarar för byggandet av Västlänken, bekräftar Khans uppgifter:

– Ja, det kan jag göra. Vi har haft problem i ungefär ett års tid och eftersom vi har nolltolerans vad gäller dålig arbetsmiljö så har det blivit en del polisanmälningar.Stämmer det att säkerhetsutrustning saboterats?

– Ja, det har skurits i selar som används när man arbetar på höga höjder på en av arbetsplatserna. Det är polisanmält. Det har också gjort att vi skärpt rutinerna och låser in all utrustning när den inte används.

Har hotats personligen

Hur många polisanmälningar har ni gjort som kan kopplas till Västlänken?

– Ett tjugotal. Det handlar om hot, paket med diverse saker har skickats hem till folk med mera.

Handlar det om dödshot?

– Jag vill inte gå in på det, men det handlar om riktigt otrevliga saker, framför allt i form av mejl. 

Har du själv utsatts?

– Ja.

Larsson berättar att byggandet av Västlänken accelererar snabbt nu.

– Vi på Trafikverket har 170 som arbetar med projektet nu och så har vi mellan 700 och 800 personer som arbetar åt oss via entreprenörer.

Inom ett halvår beräknar han att man är i full produktion med byggandet av den omdiskuterade tågtunneln under Göteborg. Då kommer ungefär 3 000 att arbeta med projektet.