Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hot och heta känslor inför Imamens besök

GÖTEBORG. Föreningen TUFF:s konferens om islamofobi vållar heta känslor bland de "politiskt inkorrekta". 

Anledningen är kontroversielle gästföreläsaren och imamen Bilal Philips besök i Göteborg i helgen. 

- Vi har tagit emot en rad hotelser via webben, bara det är ett bevis för att konferensen behövs, säger talesmannen Amanj Aziz.

Konferensen hålls fredag till söndag i Kortedala Forum. Flera hundra personer från hela landet har anmält sitt intresse. Även icke muslimer.

 Som ett brev på posten uppmanar nu anonyma personer på sajten Politiskt inkorrekt folk att demonstrera utanför lokalen.

 - Det har blivit socialt accepterat att hata muslimer, konstaterar Amanj Aziz.

Föddes på Jamaica

 Föreläsaren Bilal Philips ska tala inför kvinnor på fredag och inför män på lördag. På söndag är han i Köpenhamn. 64-årige Philips är född på Jamaica och konverterade från kristendomen till islam 1972. Han har grundat Islamic Information Center och Islamic Online University och skrivit en rad böcker. Bilal Philips beskrivs som salafist (bokstavstroende) och uttalar sig positivt om antisemitism och sharialagar och negativt om homosexuella.

 - Bilal Philips använder inte själv ordet salafist, säger Amanj Aziz. Vi är muslimer helt enkelt.

 Men han är ingen farlig person, betonar han.

 - Bilal Philips är inte den som rekryterar till våld.

 Säkerhetspolisen, Säpo, är medveten om konferensen i Göteborg.

 - Vi känner till den, men har inga synpunkter på vilka som deltar, säger pressekreteraren Katarina Sevcik. Om det skulle komma information om våldsbejakande budskap har vi anledning att följa upp det.

Hotfullt

 De senaste dagarna har hotfulla mejl skickats till TUFF som kontaktat polisen. Vilken typ av skydd konferensen får är oklart.

FAKTA

TUFF är en ungdomsförening som bildades efter diskoteksbranden på Backaplan 1998. Föreningen arbetar aktivt för att förmedla islam och arbetar ständigt mot destruktivitet som utanförskap och segregation, enligt hemsidan.