Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hot mot genus-sekretariat – misstänkt bomb hittades

Personalen vid Nationella sekretariatet för genusforskning fick evakueras.
Foto: Christian Börjesson

Mängder av hat och hot.

Så beskriver Göteborgs universitets säkerhetschef situationen för personalen på Nationella sekretariatet för genusforskning.

I dag hittades ett misstänkt föremål hängande i en påse på dörren till sekretariatets lokaler.

– Personalen är jätteutsatt. Så är verkligheten, säger Jörgen Svensson, säkerhetschef.

Larmet kom in till polisen klockan 07.48 tisdag morgon.

En person hade då hittat en påse som låg vid eller hängde på dörren till en fastighet på Viktor Rydbergsgatan i det exklusiva bostadsområdet Lorensberg i centrala Göteborg.

– I påsen ska det ligga något som liknar en bomb, sa Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i inledningsskedet.

Nationella bombskyddet kallades till platsen och säkrade föremålet.

Nationella sekretariatet för genusforskning, en del av Göteborgs universitet, har sin verksamhet på den aktuella adressen. 

”Kunde vara sprängladdning”

Enheten arbetar med ”att främja genusforskning inom universitets- och högskolesektorn”, som man skriver på den egna hemsidan.

Personalen fick utrymmas till följd av det misstänkta föremålet. Polis satte upp stora avspärrningar i samband med insatsen.

En stor räddningsinsats pågick.
Foto: Christian Börjesson

Sekretariatet har skrivit om händelsen på sin hemsida:

Tidigt i morse fann en medarbetare vid Nationella sekretariatet för genusforskning ett misstänkt föremål utanför sekretariatets lokaler. Polis kallades till adressen, och på plats gjordes bedömningen att det kunde vara en sprängladdning och området spärrades av.”

Jörgen Svensson, säkerhetschef på Göteborgs universitet, berättade i samband med händelsen att det inte finns någon förhöjd hotbild mot universitetet.

Mängder av hot

Men nu berättar han att personalen vid sekretariatet fått ta emot mängder av hot.

– När jag pratade med personalen i dag så visade det sig att de får gigantiska mängder av hat och hotmejl. Det är så mycket att de inte längre orkar rapportera det. Därför har det inte kommit till min eller säkerhetsfunktionens kännedom. Personalen är jätteutsatt. Så är verkligheten, säger Jörgen Svensson.

Han fortsätter:

– I mejl och sociala medier förekommer det hela tiden i princip

Däremot uppger Jörgen Svensson att varken han eller personalen i nuläget kan säga att dagens händelse är kopplad till hoten.

Personalen har nu fått stöd efter det inträffade.

–  Oavsett vad detta visar sig vara, är det en allvarlig situation för våra medarbetare och studenter. Dagens händelser gör mig inte bara oroad utan också riktigt arg – vi kan aldrig acceptera hot och våld, säger Eva Wiberg, rektor för Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Nationella bombskyddet, som säkrade föremålet, undersöker det nu. Det är fortfarande oklart om det rör sig om ett ”skarpt” föremål eller något annat.

Föremålet analyseras

Enligt Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst, kan det dröja åtminstone några dagar innan resultatet av analyserna kan presenteras.

– Man vill undersöka det närmare och det gör man i kontrollerade former. Är man osäker på om det är skarpt eller inte så tar det längre tid. Ibland kan man direkt se vad det är, till exempel genom röntgenkameror, och kan då direkt avfärda det.

Polisen utreder händelsen som grovt olaga hot. Hans Lippens har ingen information om någon eventuell hotbild mot sekretariatet. 

GT har varit i kontakt med Säkerhetspolisen, Säpo. 

– Det är polisens ärende. Jag får hänvisa till polismyndigheten, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säpo.

Han fortsätter:

– Men sett på ett generellt plan har vi ett väldigt nära samarbete med polismyndigheten och bistår i den mån vi kan och med den kunskap vi har och vice versa.