Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linda tipsar: Höstens bästa och allra hetaste inredning

Brunt är den nya färgen till hösten.
Foto: Anders Bergstedt
En stark trend till hösten är också hållbar inredning. Här i form av keramik med en stark hantverkskänsla.
Foto: Anders Bergstedt
En stark trend till hösten är också krom och spegeleffekter.
Foto: Studio A3
Foto: Studio A3
Linda S Österbom.
Foto: Rebecca Martyn

Hösten är här och med det flyttar vi in från soliga uteplatser till mysiga rum.

Inredaren Linda S Österbom listar här de största trenderna och tipsen inför hösten.

– Hållbarhetstänk kan inte längre ses som en trend utan är en självklarhet i dag, säger Linda S Österbom som i dag driver inredningsbyrån Studio A3.

Brunt är det nya gråa

– Gråskalan har regerat i de svenska hemmen under en längre tid med gråmålade väggar och grå kök, men nu tar lite varmare bruna toner över alltmer. Gärna ihop med accenter i koboltblått eller varmare rostiga toner såsom terracotta och aprikos. 

– Grått och brunt är även fint ihop och mjukar upp det grå på ett fint sätt.

Brunt är den nya färgen till hösten.
Foto: Anders Bergstedt / Anders Bergstedt

Hållbarhet

– Hållbarhetstänk kan inte längre ses som en trend utan är en självklarhet i dag. Med det följer mycket naturmaterial såsom trä, läder, sten, ull, kork och linne som har en lång livslängd och ofta går att återvinna. 

– Vi ser även mycket produkter med hantverkskänsla såsom vaser och porslin i keramik som inte ser perfekta ut, utan det ska synas att de är handgjorda. 


Ryamattan gör comeback.
Foto: Anders Bergstedt.

70-talet fortsätter regera

– 70 talet är fortsatt en stor inspirationskälla med sina murriga varma färger såsom brunt, terracotta och senapsgult, runda organiska former och mjuka material. 

– Tjocka lurviga mattor, manchester och teddy är typiska 70-talsmaterial som är rätt i höst.

Krom och spegeleffekter

– Efter en lång tid där mässing och koppar har regerat kommer nu krom, speglar och stålrörsmöbler tillbaka. 

– Spegelväggar och bord helt klätt i speglar gör comeback. Vi ser dock fortsatt mycket mässing men i mattare former än förut.

I år kan vi förvänta oss mycket krom och spegeleffekter.
Foto: Studio A3 / Studio A3

Postmodernism

– På möbelmässan i Milano i våras såg vi många montrar som hade inspirerats av den på 80 -talet stora designgruppen Memphisgruppens estetik med färgglada, geometriska former och grafiska mönster. Lila, gult, rosa, kornblått och orange.

Så inreder du hösten

Linda Österbom delar med sig av sina bästa tips på hur du inreder hösten.

1. Satsa på en stor tjock matta i tex. vardagsrummet eller sovrummet. Ryan är definitivt tillbaka! Finns fortfarande fina ryamattor att fynda på loppisar! Komplettera gärna med ett kuddfodral i manchester också. 


Ryamattan gör sin comeback.
Foto: Studio A3

2. Våga måla väggarna i lite mörkare och murrigare toner såsom mullvadsbrunt eller aubergine. Börja i sovrummet om du känner dig osäker och komplettera med bra belysning. Inred gärna resten av rummet med detaljer och textilier som går i samma färgskala. Tänk på hela rummet som en outfit som ska passa ihop. Det är ofta detaljerna som gör helheten..

3. Satsa på keramik om du ska köpa en ny vas eller nya tallrikar. Gärna något med hantverkskänsla. Kanske tom gjort av en lokal kontsnär?

Hållbarhet är inne.
Foto: Anders Bergstedt / Anders Bergstedt

4. Byt ut en tavla mot en spegel i en gärna rund eller oval form på väggen. Det är ett konstverk i sig som även tillför funktion och speglar ljuset i rummet.