Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hösten – då börjar många leta efter en ny bostad

Karl-Erik Kristensen, mäklare på Bjurfors, ser fram emot den intensiva hösten.Foto: Bjurfors / Bjurfors

Sommaren har hunnit lägga sig och de flesta har återvänt till sin vardag efter semestern.

Hösten är även startskottet för en intensiv månad för mäklarna. 

Svenskarnas fascination för bostäder har historiskt sett ökat då. 

– Till hösten så blir dessutom hemmet ännu viktigare eftersom vi bor i Sverige och allt flyttas inomhus. Men det var tydligare förr att affärerna skedde på hösten, i dag har det jämnat ut sig över hela året, säger mäklaren Sven-Erik Kristensen.

Semestern har tagit slut och de flesta har återvänt till sina jobb och sina dagliga rutiner.

– Efter sommaren så återvänder folk till sina liv och tar tag i saker. De har haft en paus i livet och fått hämta andan, och sedan gör de slag i saken, säger Sven-Erik Kristensen som är mäklare på Bjurfors i Göteborg.

Sven-Erik Kristensen har jobbat som mäklare i över 20 år och har tydligt lärt sig att se trenderna. Under sommaren sker det färre bostadsaffärer för att sedan öka rejält till hösten.

– Till hösten så blir dessutom hemmet ännu viktigare eftersom vi bor i Sverige och allt flyttas inomhus. Men det var tydligare förr att affärerna skedde på hösten, i dag har det jämnat ut sig över hela året, säger Kristensen.

Finns både för- och nackdelar

Om hösten är en bra period att göra en bostadsaffär på är svårt att svara – men faktum är att många gör sina bostadsaffärer då.

– Det finns väl både för- och nackdelar, det är svårt att svara på. Allting handlar om tajmning. En del kan ju vara att hösten är en stor säsong och den är längre än tillexempel sommaren, säger Kristensen och fortsätter:

– Vi svenskar spenderar nio månader med att planera hur de tre månaderna under sommaren ska bli. När man har gjort det går man antingen in i hösten med mycket energi eller ingen energi, därför sker det många affärer på hösten.

För Bjurfors har höststarten på 2019 varit ovanligt hög.

– Man pratar om oktober, mitten på september, då folk börjar ta tag i bostadsaffären. Men i år har det gjorts fler affärer än nånsin på höststarten. Det har att göra med att bostadsmarknaden känns mer positiv än innan sommaren, säger Kristensen.

”En nystart för många”

Carolina Lindén är mäklare på Lundin fastighetsbyrå och berättar att det är mycket rörelse på marknaden under hösten.

– På sommaren går det ner och många är lediga och vilar upp sig. Sedan på hösten blir det därför en nystart för många. Många, som har möjligheten, väljer att anpassa försäljningstiden. De som säljer lägger inte ut sin bostad vid jul eller sommar, säger Carolina Lindén och fortsätter:

– Det är förändringar som kan ske och då tar man tag i det efter man har vilat upp sig.

För Carolina Lindén drog höstsäsongen i gång i mitten av augusti.

– Vi har märkt av det och jag kan bara tala för mig själv och där jag jobbar, men hösten och våren är då det görs flest affärer, säger Carolina Lindén.