Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Horner begravd: "Han var lätt att tycka om"

Familj, vänner och kolleger tar ett sista farväl när Nils Horner begravs i Borås på fredagen.Foto: Robin Aron
Foto: Robin Aron

Sveriges Radios korrespondent Nils Horner blev 51 år.

Familj, vänner och kolleger tog ett sista farväl när han begravdes i Borås på fredagen.

– Jag tror inte riktigt att han förstod hur uppskattad och populär han var, sa Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, under ceremonin.

Den borgerliga begravningshögtiden hölls i Ålgården i Borås. Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, Stefan Eklund, chefredaktör för Borås tidning, och Ingrid Horner, syster till Nils, talade.

– Du kunde inte ha uppfostrat en bättre son, sa Cilla Benkö och vände sig mot Nils mamma och fortsatte:

– Och Nils, jag kommer att sakna dig.

Ett hundratal personer hade kommit för att ta farväl av Nils Horner. Många grät, men det var även skratt när vännerna och kollegerna mindes honom.

– Han var drivande och idérik, varm i sin personlighet, och väldigt lätt att tycka om. Hans val av yrke var ett val av liv. Han ville berätta, han ville förändra, sa Stefan Eklund.

Utreds som terrorfall

Nils Horner sköts till döds på öppen gata i Kabul i Afghanistan 11 mars. Ännu har ingen gripits för mordet. Enligt Sveriges Radio är det numera den afghanska terroristpolisen som utreder dådet.

– Fallet anses som terrorfall och vi har ingen insyn i utredningen längre, det enda jag vet är att de två som syns på övervakningsfilmerna är fortfarande på fri fot och inte gripna, säger Najibullah Khan, polisdistriktschef i Kabul som tidigare arbetat med mordutredningen, till Sveriges Radio.

En utredning kring mordet på Nils Horner pågår även i Sverige.

– Vi i Sverige har ju hållit ett antal förhör. Vi har haft kontakt med afghanska myndigheter och har gått igenom det beslag vi fått hit. Men jag kan inte ge några framsteg eller exakt vilka åtgärder vi närmare planerar, säger chefsåklagare Krister Petersson, som är ansvarig förundersökningsledare, till Sveriges Radio.

Nils Horner var i Kabul som korrespondent för Sveriges Radio inför det afghanska presidentvalet när han mördades. Han stod på en gata och intervjuade människor när två män kom fram och sköt honom i bakhuvudet.

En minneshögtid för Nils Horner hålls i Berwaldhallen i Stockholm 6 maj.