Mannen som åtalas för att mördat sin mamma. Foto: POLISENMannen som åtalas för att mördat sin mamma. Foto: POLISEN
Mannen som åtalas för att mördat sin mamma. Foto: POLISEN
Graven där mannen la mamman efter att ha mördat henne, enligt åtalet. Foto: POLISENGraven där mannen la mamman efter att ha mördat henne, enligt åtalet. Foto: POLISEN
Graven där mannen la mamman efter att ha mördat henne, enligt åtalet. Foto: POLISEN
Vägen fram till sommarstugan där kvinnan mördades. Foto: MIKAEL BERGLUNDVägen fram till sommarstugan där kvinnan mördades. Foto: MIKAEL BERGLUND
Vägen fram till sommarstugan där kvinnan mördades. Foto: MIKAEL BERGLUND

Hörde röst från "CIA-agent" – mördade sin mamma

Publicerad

Mannen har erkänt att han mördade sin mamma och grävde ner henne på tomten utanför sommarstugan i Strömstads kommun.

Hans egen förklaring till dådet är att han hörde röster i sitt eget huvud. Bland annat från en CIA-agent.

– Han sa "kill her" väldigt högt i min hjärna, berättar mannen i polisförhör.

Enligt förundersökningen slog mannen, som är i 35-årsåldern, sin mamma i huvudet med en sten. Därefter ströp han henne. 

Den döda kvinnan fick sedan ligga kvar över natten på den ensligt belägna tomten.

Dagen efter ska mannen sedan ha släpat i väg sin mamma och placerat henne och stenen i en grop som han grävde. 

– Han skyfflade över jord och försökte helt enkelt undanröja bevis som jag ser det, sa åklagaren Robert Beckard till GT i samband med att åtalet väcktes tidigare i veckan. 

Spaden som mannen ska ha använt när han grävde graven.Foto: POLISEN

Mannen ringde sedan själv ändå polisen. I samtalet till SOS Alarm den 8 september berättar han att han dödat sin mamma, som var i 70-årsåldern. 

Mannen erkänner också gärningen i polisförhör, men nekar till brott.

"CIA beordrade"

I förundersökningen framgår det att mannen lider av psykisk sjukdom och dessutom tagit "någon form av tablett" strax före mordet. 

Han berättar i förhör att han hör röster och att en av dem beordrade honom att döda sin mamma.

I samband med mordet hörde han en manlig röst som talade engelska och sa sig vara från CIA, den amerikanska hemliga underrättelsetjänsten. Enligt rösten skulle norrmannen få en belöning i form av sex och pengar. 

– Han förklarade att han kom från CIA och Staterna. Han pratade med mig att jag inte behövde oroa mig för pengar eller något. Han pratade på god engelska, det var som att höra på en radio i huvudet, säger mannen i förhören.

Blev utlovad sex

Mannen har uppgett att rösten i huvudet styr honom med en joystick.

"CIA-agenten" lovade också norrmannen att man var på väg till sommarstugan med en flicka, som han skulle få ha dagligt sex med.

– Detta skulle filmas och sändas till Donald Trump så att han skulle få en rolig timme. Han skulle ha det på kvällarna att titta på, säger mannen i polisförhör.

Han berättar vidare att rösten bland annat motiverar mordet på mamman med att hon ändå bara skulle ha två år kvar att leva.

I förundersökningen berättar mannen också att han haft psykiska problem i många år och inte arbetat på länge.

Åberopar psykisk sjukdom

Tre dagar efter att mannen larmat SOS och gripits begärs han häktad, och i veckan kom alltså åtalet.

Den misstänkte mannen har erkänt i sak, men förnekar ändå brott – med hänvisning till psykisk sjukdom.

Om han döms bör han överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, enligt den rättspsykiatriska undersökning han genomgått. Det skriver Aftonbladet

– Han vidgår det händelseförlopp som åklagaren lägger honom till last för. Men min klient var allvarligt påverkad av vanföreställningar. Han har varit sjuk, både när det här hände och när man har utrett honom. Det leder till att han förnekar brott. Eftersom han inte har haft subjektivt uppsåt till detta, säger försvarsadvokaten Peter Ekelund.

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER