Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hör SD-toppen smäda
kvinnorna i inspelning

Maddelen Larsson och Hanna Wigh är mål för SD-toppens attacker. Foto: Henrik Jansson
"Totalt väck i huvudet", säger Anders Forsberg bland annat om Larsson. Foto: Henrik Jansson
SD-toppen vill inte kommentera inspelningen. Foto: Henrik Jansson
Nyligen åtalades Anders Forsberg för grov förskingringFoto: Sven Lindwall

"Psykopat!" "Helt väck i huvudet!" "Aggressiv!" "Kan inte bete sig normalt."

Här går den ekobrottsåtalade SD-riksdagsledamoten Anders Forsberg till angrepp mot de kvinnliga partikamraterna som larmade om hans misstänka ekonomiska brottslighet.

Expressen kan nu publicera den hemliga bandinspelningen.

– Det är först nu i efterhand som man förstår varför det var ett intresse för Anders Forsberg att se till att försöka bli av med oss, säger riksdagsledamoten Hanna Wigh, SD, som polisanmälde Forsberg.

ANDERS FORSBERG I DEN HEMLIGA INSPELNINGEN

"Hon är en så kallad psykopat." Anders Forsberg om Hanna Wigh.

"Det är inte rätt att det sitter personer som inte kan bete sig normalt. " Anders Forsberg om Hanna Wigh.

"Jag skulle hellre se att man kunde göra så att hon blev liksom bortplockad." Anders Forsberg om Hanna Wigh

"Totalt väck i huvudet, ja det var väl när hon var gravid för ett år sen, hon var ju väldigt aggressiv." Anders Forsberg om Maddelen Larsson.

För drygt två veckor sedan åtalades SD-riksdagsledamoten Anders Forsberg för grov förskingring. Brottsmisstanken gäller sammanlagt drygt 1,1 miljoner kronor som han under åren 2013 till 2015 fört över från SD Skaraborgs kassa till det egna företaget när han var kassör för partidistriktet.

I polisförhör har Forsberg medgett överföringarna men betonat att partiet fått tillbaka pengarna:

– Jag erkänner de faktiska omständigheterna att jag olovligen förflyttat pengar till mina privata konton för att kunna betala lån och fakturor bland annat. Jag förnekar dock brott, då jag alltid haft för avsikt att betala tillbaka och så också har gjort.

I förhör förklarar han också varför han gjort som han gjort:

– Jag har haft tillfälliga problem med likvida medel i mitt företag. Och såg detta som en kortsiktig lösning, att låna pengar från SD Skaraborgs konton.

"Hon är en så kallad psykopat"

Den som polisanmälde Forsberg var Hanna Wigh, som tidigare var ordförande för SD Skaraborg och som sedan valet 2014 är riksdagsledamot. I polisförhör berättar hon att hon slagit larm internt om att allt inte stod rätt till med ekonomin:

– Jag har bett partiet om hjälp. Men de har inte velat göra något åt det.

Hanna Wigh har tillsammans med partikollegan Maddelen Larsson, tidigare SD-ordförande i Falköping, varit de som under flera år anmärkt på att Forsberg inte verkade sköta partidistriktets ekonomi på rätt sätt. I slutet av 2015 skrev Larsson i en Facebookuppdatering att Anders Forsberg "tillskansat sig åtskilliga kronor under en längre period".

Expressen har tagit del av delar av en intern inspelning från valåret 2014 där Anders Forsberg går till angrepp mot just Wigh och Larsson under ett samtal med andra partikamrater. Under samtalet kallar han Hanna Wigh för "psykopat":

– Det här är ju verkligen mellan bord och vägg, men det är ju att hon är en så kallad psykopat.

Forsberg säger också att han vill se till att Wigh blir "bortplockad":

– Frågan är hur mycket man skadar partiet eller inte men det är inte rätt att det sitter personer som inte kan bete sig normalt eller sköta sitt ledarroll eller chefsroll. Det är absolut inte ok, men jag skulle hellre se att man kunde göra så att hon blev liksom bortplockad.

 

LÄS OCKSÅ: SD:s riksdagsledamot utreds för förskingring

Forsbergs angrepp på Larsson: "Totalt väck i huvudet"

Forsberg säger vidare om att få bort Hanna Wigh:

– Agerar man internt i partiet och skickar det vidare till rätt personer då kommer hon ju inte komma någon vart heller. Hon kommer att bli bortplockad. Så är det ju. Jag vet ju att hon är inte jättepopulär i partistyrelsen heller.

Under det bandade samtalet går Forsberg också till angrepp mot Maddelen Larsson:

– Totalt väck i huvudet, ja det var väl när hon var gravid för ett år sen, hon var ju väldigt aggressiv.

Hanna Wigh och Maddelen Larsson säger nu att de tagit del av inspelningen tidigare:

– När jag hörde den, det var som att man fick en iskall hink vatten över sig, säger Wigh.

– Givetvis tar man illa vid sig när folk pratar illa om en, säger Larsson.

Hanna Wigh vill inte ha någon ursäkt men menar att det känns skönt att få veta varför Anders Forsberg angrep just dem. Foto: Henrik Jansson

Ni har under en lång tid påtalad att det funnits frågetecken när det gäller ekonomin i partidistriktet, långt innan det blev en brottsutredning mot Anders Forsberg. Kan det vara en bakgrund till att han uttalar sig så här?

– Ja, det är svårt att säga men någonstans när vi har börjat riva i det så har han väl kanske förstått att vi börjat komma honom på spåren. Vi såg ganska tidigt att det inte stämmer med vissa saker. Då började man smutskasta oss i partiet, i distriktet. Så det är mycket möjligt att det är därför han hållit på med den här smutskastningen, säger Maddelen Larsson.

Skulle ni vilja ha en ursäkt?

– Nej, jag är inte ute efter någon ursäkt, säger Hanna Wigh och fortsätter:

– Det är först nu i efterhand som man förstår varför det var ett intresse för Anders Forsberg att se till att försöka bli av med mig och Maddelen i och med att det var vi som kunde avslöja honom, att då var vi ett hot. Det känns väl skönt att man fått en rimlig förklaring till varför just vi blev så hårt åtgångna.

När Expressen träffar Anders Forsberg, som tagit tjänstledigt från sitt riksdagsuppdrag efter åtalet, vill han inte uttala sig om det inspelade samtalet:

– Jag vill inte kommentera det här.

Du uttalar dig om Hanna Wigh, kallar henne "psykopat".

– Jag tänker inte kommentera det.

Du är riksdagsledamot och kallar Hanna Wigh "psykopat".

– Jag tänker inte kommentera de delarna.

Maddelen Larsson...

- Jag tänker inte kommentera en inspelning, när folk spelar in varandra. Det tänker jag inte kommentera, säger Forsberg.

Anders Forsberg vill inte kommentera vad han säger i inspleningen.Foto: Henrik Jansson

 

LÄS OCKSÅ:

 

När rättegången mot Forsberg hålls i Skaraborgs tingsrätt är inte bestämt än. Han står åtalad för grov förskingring i första hand, grov trolöshet mot huvudman i andra hand och olovligt förfogande i tredje hand. Han nekar till de grövre brottsanklagelserna men har medgett ansvar för olovligt förfogande.