Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hör bedragarens samtal till den äldre mannen

Helene Ramsmo på Göteborgpolisen uppmanar äldre att lägga på luren.Foto: Privat
Polisen har publicerat ljudinspelningen på sin Facebook-sida.Foto: SKÄRMDUMP
I ljudklippet hör man ett telefonsamtal där en misstänkt bedragare försöker lura en äldre man att logga in på sin bank med hjälp av sitt mobila bank-ID. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: SHUTTERSTOCK

Bedragaren försöker lura den äldre mannen på pengar genom att utge sig vara från banken.

Då ger mannen svar på tal: 

”Du är ju en stor jävla idiot”, säger mannen i det inspelade samtalet som lagts ut på Facebook av polisen och som nu sprids som en löpeld.

– Många äldre vill inte vara otrevliga, och det utnyttjar bedragarna. Lägg på luren eller släng igen dörren, säger Helene Ramsmo på Göteborgpolisen.

En ljudfil som polisens bedrägerirotel har lagt ut på sin Facebook-sida har delats tiotusentals gånger. 

I det hör man ett telefonsamtal där en misstänkt bedragare försöker lura en äldre man att logga in på sin bank med hjälp av sitt mobila bank-ID. Förevändningen är att banken vill hjälpa honom att skydda sig mot just bedragare.

Men i det fallet lyckas inte bluffen. Efter ett flera minuter långt samtal ryter mannen ifrån:

Du är ju en stor jävla idiot. Tror du att jag är dum i huvudet? Va? Tror du att jag skulle logga in och lägga ut mitt bank-ID på nätet?" säger han, och har svårt att hålla sig för skratt.

https://www.facebook.com/polisen/videos/vb.211491712245658/288256108468989/?type=2&theater

Helene Ramsmo vid Göteborgspolisen håller i informationsträffar för pensionärsgrupper och förklarar hur de kan skydda sig från att råka illa ut.

Hon tycker att mannens agerande är ett föredömligt sätt att hantera situationen på.

– Från början tänker man ”åh nej, vad blir det av det här?” Men det slutar ju bra, säger hon.

Kraftig ökning

Många faller dock offer för bluffmakarnas metoder – statistiken talar sitt tydliga språk. Det senaste året har bedrägeribrotten riktade mot äldre ökar med över hundra procent, uppger Ramsmo.

– Det är horribelt. De är så fruktansvärt fula, de här bedragarna. Många äldre tänker nog att de aldrig skulle låta sig luras, men det kan vara lättare sagt än gjort. När jag träffar pensionärsgrupper brukar jag påminna om att de här skurkarna inte har randiga kläder. Vad jag menar är att de ofta är väldigt trevliga och vältaliga, säger Helene Ramsmo, och forstätter:

– Många äldre oroar sig för att utsättas för rån eller annat när de går ut, men risken att utsättas för bedrägerier hemma är betydligt större.

Våga vara oförskämd

Helene Ramsmo säger att det finns ett par enkla handfasta råd som äldre bör ta till sig: håll ytterdörren låst, släpp inte in någon som du inte känner igen, lämna inte ifrån dig bank- eller kortuppgifter över telefon och var medveten om att det går att ta reda på mycket om dig på nätet. 

Men det kan också handla om något så enkelt som bemötande, och att våga säga nej. 

Helene Ramsmo exemplifierar med den arge mannen i det virala ljudklippet. 

– Han är alldeles lysande. Men många äldre vill inte vara otrevliga, och det utnyttjar bedragarna. Ett råd är därför att kosta på sig att våga vara oförskämd. Lägg på luren eller släng igen dörren, om du har möjlighet, säger Helene Ramsmo.