Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Var i Sverige fyra gånger – fick betalt för 1 079 timmar

Konsulten Maria Nemeth var i Sverige fyra gånger – fick betalt för 1 079 timmar.
Maria Nemeth, amerikansk konsult, anlitades av kommunala P-bolaget i Göteborg. Hon har fakturerat 1 079 arbetade timmar.
Foto: Elin Jönsson
Här flyr Maria Nemeth frågorna från GT:s reporter.
Foto: Elin Jönsson

Parkeringsbolagets vd Maria Stenströms favoritcoach Maria Nemeth har anlitats för miljonbelopp.

GT:s granskning visar att den amerikanska ledarskapscoachen, som flugits in i omgångar till Göteborg, fakturerat det kommunala bolaget för 1 079 arbetade timmar på mindre än ett och ett halvt år. 

Det kan jämföras med en heltidstjänst under sex och en halv månad.

– Jag kan inte bedöma om summan timmar är rimlig eller inte, säger Maria Stenström.

LÄS HELA GRANSKNINGEN 

I förra veckan arbetsbefriades Maria Stenström och en hög chef inom det kommunala Parkeringsbolaget i Göteborg. Under arbetsbefrielsen utreder nu stadens whistleblowerfunktion med externa revisorers hjälp bland annat hennes band till tre konsulter som köpts in till bolaget för mångmiljonbelopp.

En av konsulterna är den amerikanska ledarskapscoachen Maria Nemeth, som GT tidigare i veckan kunde avslöja fått flygresor, första klass-biljetter och hotellnätter betalade för både sig själv och sin sambo, tillika assistent. I strid med både stadens centrala avtal och resepolicy. 

Nu kan GT berätta att den internationellt efterfrågade ledarskapscoachen Maria Nemeth fakturerat Parkeringsbolaget för 1 079 arbetstimmar sedan maj 2018. Det innebär att hon under mindre än ett och ett halvt år utfört arbeten för det lilla svenska kommunala bolagets ledningsgrupp, jämförbart med en heltidstjänst under sex och en halv månad.

Under samma period har den Kalifornienbaserade konsulten bara varit i Sverige vid fyra tillfällen för arbete åt bland annat Parkeringsbolaget. 

Maria Stenström, kommunala Parkeringsbolagets vd.
Foto: Pressbild Parkeringsbolaget Göteborg
Här vägrar Maria Nemeth, kommunala P-bolagets miljonavlönade konsult, svara på frågor.

Maria Nemeth: ”Jag vet ingenting”

Men när GT möter Maria Nemeth på Östermalm i Stockholm där hon ska inleda en föreläsningsdag för konsultfirman Amazing Leaders säger hon sig inte känna till någonting om de 1 079 arbetstimmarna hon fakturerat Parkeringsbolaget i Göteborg.

Utan bollar i stället tillbaka frågan till Parkeringsbolaget.

– Prata med dem. Jag vet ingenting om detta. Lyssna. Jag är från USA. Jag vet ingenting om detta, säger hon.

När GT ställer frågor om hennes relation till Parkeringsbolagets vd Maria Stenström avslutar hon intervjun och går in i kontorsbyggnaden. 

Inte heller Parkeringsbolagets vd Maria Stenström, som är den som tog in Maria Nemeth på bolaget redan 2015, säger att hon vet något om omfattningen av uppdragen.

– Jag kan inte bedöma om summan timmar är rimlig eller inte, säger Maria Stenström.

Hon är också den som undertecknat avropsavtalet för Maria Nemeth då hon den senaste tiden tagits in som underleverantör till en stor konsultmäklare som har upphandlats genom Göteborgs kommuns centrala avtal. 

Maria Stenström menar att Maria Nemeth både deltagit på kurser och möten i Göteborg och utfört arbeten emellan dessa möten. 

– Det hon praktiskt gör är att hon håller de här utbildningstimmarna och även är tillgänglig för de hos oss som vill ha hennes coachtid, säger Maria Stenström.

Enligt henne sker coachningen både individuellt och i grupp.

Har arbetat åtta dagar i Göteborg

Under de senaste ett och ett halvt åren har Parkeringsbolaget anlitat Maria Nemeth för tre tvådagarskurser och en tredagarskurs för Parkeringsbolaget på plats i Göteborg, totalt alltså nio arbetade dagar på plats i staden. 

Vad resten av tiden består av framgår inte av några handlingar.

Fakturorna på över 1,1 miljoner kronor anger bara antalet timmar, ”normal hours”, och timkostnaden på 1 065 kronor, samt vilken månad faktureringen avser. 

Den tidigare psykoanalytikern Maria Nemeth bor i Kalifornien och har uppdrag över hela världen. Hon är en av New York Times bestsellerförfattare och har deltagit i Oprah Winfreys jätteshow. Enligt hennes svenska agent är hon i Sverige ett par gånger varje år för att hålla kurser och öppna föreläsningar i ”coachande förhållningssätt”.

Maria Nemeth har bland annat gjort sig ett namn i Oprah Winfreys show.
Foto: KEVIN SULLIVAN/ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS

Maria Stenström: ”Det tycker jag är okej”

När GT frågar Maria Stenström hur Maria Nemeth kan ha nått upp till sex och en halv månads heltidsarbete under ett och ett halvt år utan att vara på plats i Sverige, berättar Stenström att mycket av coachandet skett via kommunikationsverktyg på internet. 

Hon menar att det kan finnas en poäng i att hon som högsta chef inte vet vilka enskilda möten och coachningar med nära medarbetare som ägt rum.

– Jag har godkänt en kontraktsumma som jag tycker är rimlig och det finns en poäng i att folk får en möjlighet att anlita henne oberoende av om jag alltid vet att de har coachats. Jag ska inte veta vad de samtalen handlar om, det är en tillitsgrej, säger Maria Stenström.

– Det är en massa saker jag inte vet om möten som sker. Det tycker jag är okej om jag ser resultaten jag önskar från det.

Fakturorna har attesterats, godkänts, av den höga chef inom Parkeringsbolaget som arbetsbefriades i förra veckan samtidigt som vd Maria Stenström.

GT har sökt den höge chefen sedan dess.

Samtidigt som Maria Nemeth fakturerat Parkeringsbolaget för 1 079 arbetstimmar genom stadens ramavtal har hennes bolag Academy for coaching excellence och hennes svenska agent också fakturerat bolaget direkt, utanför ramavtalet, för lite mer än 100 000 kronor under samma period. 


LÄS MER: P-bolagshärvan i Göteborg

Kommunal vd i Göteborg arbetsbefrias - anklagas för jäv

Kommunala vd:n gav vännen miljonavtal - efter fjällsemestern

Spåren sopas igen i P-bolagshärvan

Amerikansk konsult flögs in - P-bolaget stod för notan 

Detta har hänt i P-bolagshärvan

Daniel Olsson om granskningen av Parkeringsbolaget.