Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon tog bort tatuering – brände djupt hål i fingret

Madelene Jeppsson. Foto: Privat
Madelenes finger efter operationen – med bandage. Foto: Privat
Fingret efter transplantationen. Foto: Privat
Fingret fick ett djupt sår. Foto: Privat

Madelene Jeppsson, 39, ville ta bort sin dödskalletatuering med kemisk peeling.

Men syran brände ett djupt hål i hennes finger och gav svåra brännskador.

Nu har hon polisanmält salongen i Falkenberg som utförde behandlingen.

– Det är fruktansvärt. Jag har ett finger som aldrig kommer fungera igen, säger hon.

Hon hade stört sig på dödskalletatueringen som prydde vänstra långfingret en längre tid. Så i slutet av februari i år bokade Madelene Jeppsson, 39, tid på en salong i Falkenberg för att ta bort den.

Ofta tar man bort tatueringar med laser, men Madelene Jeppsson blev rekommenderad en annan metod.

Kemisk peeling med TCA-syra.

– Tanken är att man lägger på den här syran och så ska det blir en sårskorpa som sen faller av. Kvinnan på salongen sa att tatueringen skulle försvinna helt, säger Madelene Jeppsson.

Hud och nerver förstördes

Enligt Hallands Nyheter – som var först med att skriva om händelsen – strök kvinnan på TCA-syra i tre omgångar. Redan efter ett par minuter märkte Madelene Jeppsson att något var fel.

– Jag vet inte ens om det var TCA-syra som hon la på. Det gjorde jätteont, och ännu värre blev det efter par dagar. Det slutade aldrig att göra ont, säger hon.

När fingret började svullna upp besökte Madelene Jeppsson vårdcentralen i Halmstad. Vårdpersonalen konstaterade snabbt att syrabehandlingen hade orsakat en tredje gradens brännskada. Där tatueringen hade suttit fanns nu bara ett djupt sår i fingret. 

Både hud och nerver var helt förstörda.

– Jag skickades akut ner till handkirurgen i Malmö. Där fick de ta hud från mitt armveck och transplantera till fingret, berättar hon.

De transplanterade hud från Madelens arm. Foto: Privat

”Det är fruktansvärt”

Operationen genomfördes för en vecka sedan och huden har äntligen börjat läka. Men känseln kommer hon sannolikt aldrig få tillbaka i fingret.

– Det är fruktansvärt. Nu har jag ett finger som antagligen aldrig kommer fungera igen. Alla nerver är ju döda, säger hon.

Madelene Jeppsson har haft löpande kontakt med kvinnan på salongen, men valde till slut att polisanmäla händelsen. Kvinnan som utförde behandlingen säger till Hallands Nyheter att hon inte förstår hur brännskadorna kunnat uppstå.

– Det är väldigt olyckligt detta. Jag har behandlat många gånger med samma syra och det har aldrig hänt innan. Jag mår själv väldigt dåligt av det som har hänt, säger kvinnan till Hallands nyheter.

Enligt branschorganisationen SHR – Sveriges hudterapeuters riksorganisation – är det högst tveksamt om man kan ta bort tatueringar med hjälp av kemisk peeling överhuvudtaget.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!