Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon sköt ihjäl sin make - får sänkt straff

Hovrätten sänker straffet med två år för Britt-Mari Melén, 44, efter mordet på hennes make i Filipstad.
I tingsrätten dömdes hon till 16 års fängelse för mord.
Hovrätten för västra Sverige fastställer nu påföljden till 14 år - för samma rubricering: mord.
Det var den 11 juli som Britt-Mari Melén ringde SOS och berättade att hon hört ett skott från sovrummet. Hon befarade att hennes make begått självmord och när polisen kom fram hittade de mannen död i sin säng. Han var skjuten i bakhuvudet. Älgstudsaren som använts, låg bara någon decimeter från offret, gömt under en kudde och en morgonrock. Polisen fattade direkt misstankar mot hustrun. Hon greps och anhölls samma dag.

Ändrade berättelsen

I förhör har Britt-Mari Melén ändrat sin berättelse och hävdat att maken dog av ett vådaskott. Hon har berättat att hon var inne i sovrummet och när hon kröp upp i sängen för att hämta sin telefon, avlossades vapnet.- Det är när jag har handen i sängen tror jag som det... smäller, säger hon i förhör.Kvinnans blodiga nattlinne var ett av åklagarens bästa bevis mot kvinnan. Nattlinnet hittades otvättat i tvättstugan. SKL har slagit fast att nattlinnet fanns i sovrummet då mordet inträffade.

Hamnade i chocktillstånd efter domen

Den 29 november förra året dömdes hon till 16 års fängelse.
Åklagarens teori har varit är att en pressande ekonomi och en kontrollerande make kan ha gjort Britt-Mari Melén till mördare.
Advokat Urban Bjellman hade ett kort samtal med Britt-Mari Melén efter domen i Karlstad tingsrätt.
Han sa då:
- Hon hamnade i ett slags chocktillstånd. Hon blev väldigt förtvivlad, säger han.
Britt-Mari Maln och hennes advokat överklagade till hovrätten och idag kom domen. Hovrätten sänker påföljden med två år – från 16 till 14 års fängelse. Hon ska vara kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.
Hovrätten anser att vid en helhetsbedömning av målet kan straffet sänkas med två år.

Begärde sinnesundersökning

I sin överklagan till hovrätten begärde Britt-Marie Melén att bli sinnesundersökt om rätten fortfarande anser att hon handlat medvetet, eftersom hennes agerande i så fall är en psykologisk gåta.
Hovrätten skriver i sitt beslut att de inte gör någon annan bedömning än den som gjordes vid läkarundersökningen då det konstaterades att Britt-Marie Melén inte led av någon allvarlig psykisk störning vare sig vid gärningen eller vid undersökningen och att "det saknas skäl för rättspsykiatrisk undersökning för ställningstagande till frågorna om fängelseförbud och om rättspsykiatrisk vård".