Hon ska ta över efter avsatte skandal-vd:n

Kicki Björklund tar över vd-posten.
Foto: Lars Clason
Bertil Rignäs avsattes efter kvittoskandalen.
Foto: Robin Aron

GÖTEBORG. Bertil Rignäs fick gå från allmännyttiga Bostadsbolaget efter att ha bokfört ett damplagg från Franska rivieran som en lunch. Nu har styrelsen hittat en ersättare i Kicki Björklund från SigtunaHem.

– Jag älskar hyresrätten, säger hon i ett pressmeddelande.

Bertil Rignäs avsattes från vd-posten i kölvattnet efter att SVT:s Uppdrag granskning avslöjat kvittoskandalen hösten 2013.

I samband med den årliga Mipim-mässan i Cannes hade allmännyttiga Bostadsbolagets vd Bertil Rignäs lämnat in ett kvitto på ett svart plagg från en klädaffär i Cannes, men angivit det som lunch - och fått kvittot godkänt av kommunalrådet Anna Johansson (S).

– Det här är overkligt, det är rena mardrömmen. Jag har inte förstått och kan inte förstå att det händer, sade en tagen Bertil Rignäs till GT efter att ha fått sparken.

Fick 24 månadslöner

Efter ett halvårs uppsägningstid och 24 månadslöner i avgångsvederlag till Rignäs började Bostadsbolaget leta efter en ny vd. På onsdagen kom beskedet att Kicki Björklund byter vd-stolen på SigtunaHem mot den på Bostadsbolaget.

– Jag älskar hyresrätten och brinner för att utveckla den. Jag tycker generellt att man som hyresgäst ska ges större möjligheter att påverka sitt boende. Bostadsbolaget har gjort ett bra jobb och kommit en bra bit på vägen. Det är ett arbete som jag vill fortsätta att driva, säger hon i ett pressmeddelande från Göteborgs stads bostadsbolag.

Jobbade för kvinnor i styrelser

Kicki Björklund, som är född 1956 och uppvuxen i Göteborg, har enligt pressmeddelandet en bred erfarenhet från både kommunal och privat verksamhet samt högskolevärlden. Hon utnämndes 2009 till Årets kvinna i fastighetsbranschen av Fastighetsägarna och bildade en styrelsedatabas för att öka andelen kvinnor i fastighetsbolagens styrelser.

Den förre vd:n Bertil Rignäs berörs inte med ett ord i pressmeddelandet. På frågan hur Kicki Björklund ser på Bostadsbolagets uppdrag och framtid svarar hon:

– Det är viktigt med en öppen och konstruktiv dialog där alla positiva krafter får utrymme. Samverkan och glädje är viktiga ingredienser när vi ska driva utvecklingen av hyresrätten som boendeform för alla och jag vill skapa ett utrymme för den utvecklingen.

Kicki Björklund tillträder senast vid årsskiftet.