Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon räddade sina kamrater

MINNS KATASTROFEN. Som nyanställd kranskötare räddade Ann-Britt Törnquist många liv vid den allvarliga explosionen ombord på M/T Samnanger, där tio personer dog. Efteråt hyllades hon som hjältinna.
Foto: Lennart Rehnman

GÖTEBORG. För 40 år sedan skakades Eriksbergsvarvet av en explosion i en tankbåt. 

Tio människor dog och 28 skadades. 

Ann-Britt Törnquist, då 33 år och en av få kvinnliga kranförare minns hur hon räddade många av sina kamrater.

- Den förmiddagen glömmer jag aldrig, när jag fick upp skadade och döda på bårar som jag vinschade i land från fartyget, förklarar hon i dag.

 Det var på norska tankbåten Samnanger som det på förmiddagen den 14 maj skedde en explosion i maskinrummet. Omkring femtio människor befann sig nere i fartyget. Från land såg man hur lågorna sprutade som svetslågor från fartyget.

 - Jag jobbade några hundra meter från fartyget med min 15-tonskran. Hann egentligen inte tänka efter utan körde så fort jag kunde till platsen.

Får fortfarande gåshud

 Synen som mötte henne med döda och skadade som snabbt skulle föras till väntande ambulanser kan fortfarande plåga henne.

 - Jag bara grät och hivade. Men jag hade bara en sak i huvudet, att försöka få upp de skadade så fort som möjligt ur eldinfernot i maskinrummet. Än i dag har jag svårt att läsa artiklar om händelsen och får fortfarande gåshud när jag berättar.

 Dagen efter hyllades hon på kvällstidningarnas förstasidor som hjältinna. "Hon räddade våra liv" lyder huvudrubriken i Expressen.

 Explosionen orsakades troligen av explosiva gaser som låg kvar efter oljelasten.

Bor nära olycksplatsen

 Ann-Britt Törnquist blev kvar som kranförare i många år och slutade först när varvet lades ner. I dag bor hon i lägenhet i bostadsområdet Eriksberg, bara ett par hundra meter från olycksplatsen, som skedde vid den pir där River Café ligger i dag.

 - Jag trivs att bo här med utsikt över vattnet. Men visst blir jag nostalgisk ibland med tanke på att jag bor mitt i det gamla varvsområdet, konstaterar hon.

FAKTA

Fredagen den 14 maj 1971 inträffade en svår olycka i form av en kraftig explosion med efterföljande brand ombord på M/T Samnanger i docka nr 4 på Eriksbergsvarvet. 10 personer omkom och 28 skadades.
Elden började i maskinrummet men spred sig snabbt över fartyget. Orsaken var troligen att explosiva gaser fanns kvar i fartygets nedre utrymmen.