Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon har 1 400 påsar med 70-tals nostalgi

Karin Ekholm samlade på plastpåsar under hela 70-talet. Nu vill hon att nostalgisamlingen hamnar i rätt händer.
När såg du senast en sån här fin handlingskasse?
I bokstavsordning ligger 70-talspåsarna sorterade i prydliga skokartonger.
"Spola kröken" är bara ett av alla uttryck som hittas på påsarna i Karin Ekholms samling.

"Spola kröken" är en klassisk slogan och den och många andra finns bevarade i Mölndal – på nästan 1400 platspåsar.

Det är Karin Ekholm som hittat sin påssamling som summerar hela 70-talet i påsform. Nu vill hon hitta en ny ägare till nostalgiskatten.

– Jag har inte hjärta att slänga dem, kanske kan jag ge dem till ett museum, säger hon.

Nästan alla har samlat på någonting. Kanske bokmärken eller kulor eller frimärken eller kapsyler – men när Karin Ekholm var liten hade hon siktet inställt på något helt annat. Hon samlade på platspåsar.

– Det började när jag var kanske 10-11 år och var på en mässa i Göteborg. Där fick jag ett gäng påsar som jag tyckte hade fina motiv. Sedan rullade det på, säger hon.

"Inte hjärta att slänga dem"

Därefter följde tio år av påssamlande. Ja, man skulle kunna säga att hon har hela 70-talet i påsform.

– När jag flyttade hemifrån i början av 80-talet så lämnade jag påsarna kvar hemma och sedan dess har de stått uppe på vinden hos mins föräldrar. Men nu ska de flytta och då sa mamma till mig att jag fick ta hand om påssamlingen.

Sagt och gjort. Och det visade sig att Karin Ekholm hade samlat på sig uppåt 1400 påsar under de tio åren. Fint sorterade i bokstavsordning ligger de i skokartonger och bara osar nostalgi – men hon känner att hon inte har plats för dem längre.

– Jag har inte hjärta att slänga dem. Det är ju ett stycke historia, men jag tänkte att någon annan kanske är intresserad, säger hon.

Ska kontakta museum

Därför la hon ut en annons på köp- och sälj sidan Blocket. 3000 kronor är priset och pengarna ska gå till Radiohjälpens insamling till människor på flykt och Alzheimersfonden.

– Det var en som hörde av sig och tyckte att jag skulle höra av mig till ett museum med samlingen. Då blir det ju inga pengar, men jag får veta att samlingen tas om hand och det är det viktigaste.

Karin Ekholm planerar att höra av sig till ett par museum under måndagen om ingen hör av sig till henne innan dess. För att slänga påsar där det står saker som "Spola kröken på sjön" och "Trampkraft, ja tack!" – det kan hon inte med.