Hon hade 2 promille i blodet – mannen frias

Händelsen utspelade sig på restaurang Murveln i centrala Göteborg den 5 november förra året.
Foto: GT, Google maps

Göteborgs tingsrätt slår fast att en 21-årig kvinna som hade minst två promille alkohol i blodet befann sig i en särskilt utsatt situation.

Ändå friar rätten en 46-årig man från misstanken om att ha våldtagit henne eftersom det inte är bevisat att han "förstått eller varit medveten om" att hon var full, skriver metro.se.

– Självklart tog hon domen hårt. Både vi och åklagaren kommer att överklaga, säger kvinnans målsägarbiträde Ewa Backman Kihl, till tidningen.

Mannen och kvinnan träffades på restaurang Murveln i centrala Göteborg den 5 november förra året. Enligt domen var kvinnan så berusad att hon ramlade och låg kvar på gatan en stund.

De gick hem till mannen och drack mer alkohol och hade därefter sex. Kvinnan uppger att det sista hon minns är att hon gick och lade sig med kläderna på.

Enligt mannen var kvinnan ”aktiv under samlaget och gav ifrån sig vissa ljud”, skriver Metro.

Befann sig i "särskilt utsatt situation"

När kvinnan vaknade upp på eftermiddagen därpå var hon inlåst ensam i ett rum. Dessutom hade mannen tagit med sig hennes mobiltelefon.

Ett blodprov visade senare att kvinnan hade mellan 2,0 och 2,5 promille alkohol i blodet. Tingsrätten slår fast att kvinnan, enligt den nya våldtäktslagen, befann sig i en ”särskilt utsatt situation” till följd av sin berusning men mannen frias nu från våldtäkt, olaga frihetsberövande och stöld. Uppsåtet som krävs för en fällande dom går inte att bevisa, anser rätten.

– Med tanke på kvinnans tillstånd så anser jag att det är uppenbart att mannen hade uppsåt. Jag skriver just nu på ett överklagande, säger kammaråklagare Stefan Lind till Metro.

En nämndeman är skiljaktig och skriver:

”Det är uppenbart att X redan utanför restaurang Murveln, där målsäganden fallit ihop på gatan, insett att målsäganden var höggradigt berusad. Med den insikten tog han med sig målsäganden hem och måste då ha förstått att det var ’fritt fram’.”

"Hon är orolig och rädd"

Den 21-åriga kvinnan mår i dag mycket dålig.

– Hon är orolig och rädd och väldigt tagen av situationen. Självklart tog hon domen hårt. Både vi och åklagaren kommer att överklaga, säger kvinnans målsägarbiträde Ewa Backman Kihl, till Metro.