Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon gick ner 25 kilo – på bara sju månader

Julia Franzén gick ner 25 kilo på sju månader.Foto: Privat
Till slut stod Julia på scenen i fitnesstävlingen - en bild hon haft som motivation
Julia Franzén, 24: "Jag var tjock och lycklig och anti den här fitnesshetsen".

Julia Franzén, 24, vägde 90 kilo och kände för en förändring.

Sju månader senare stod hon på scenen i en bikinifitnesstävling - 25 kilo lättare.

Men hon är fortfarande emot "fitnesshetsen".

– Jag var tjock och lycklig och anti den här fitnesshetsen. Det är jag nu också, säger Julia.

Julias träningstips - Så lyckas just DU med dina mål:

* Sätt upp ett mål som du vill nå. Se det framför dig när det är jobbigt.

* Målet får inte vara att du ska "må bra". Det håller inte. Även när man äter en choklad så "mår man bra". Då slutar man kämpa efter ett tag, det är en svår motivationskälla.

* Konditionsträna, det är då man känner att man förbränner fett...

* ...men glöm inte styrketräningen. Man ser inte ut som en kille för att man lyfter vikter. Det är så man förbränner fett och formar kroppen.

* När man konditionstränar, använd träningscykeln eller crosstrainern. Det är mycket skonsammare för knäna och ger samma effekt som att springa.

* När du är på gymmet - träna. Hårt. Du ska svettas. Det är bättre att vara där och intervallträna i 30 minuter än att gå dit och powerwalka.

* Ha två vilodagar. Då ska man äta mindre kolhydrater de dagarna.

Julias strikta träningsschema:

* Börja varje morgon med konditionsträning på cykeln, cirka 30 till 45 minuter.

* Ät fem mål om dagen, portionerade ut på små mål ungefär var tredje timme. De ska innehålla protein, fett och kolhydrater.

* Drick mycket vatten. Minst tre liter om dagen.

* Styrketräna på kvällen, 1,5- till 2 timmar. Efteråt kör man intervallträning 20 till 30 minuter.

Julia Franzén

Född: 30 juni 1990.

Bor: Lerum.

Civilstånd: Singel.

Gör: Jobbar som personlig tränare. Ska snart utbilda sig till programledare i Hollywood.

Intressen: Träna, umgås med familjen.

Sätt upp ett mål som motiverar dig, ge dig tusan på att lyckas och framför allt: ät rätt.

Det är enligt Julia Franzén, 24 år, receptet för att lyckas med dina träningsmål. Lerumstjejen gick på bara sju månader ner 25 kilo - och gick från att väga 90 kilo, till att bli bikinifitnessmodell.

Men det började åt fel håll.

– Jag hade varit au pair i Los Angeles och tyckte det var underbart. Det var som att vara med i en film med alla kändisar man såg och jag var väldigt lycklig. Men jag hade saknat svensk mat. När jag kom hem åt jag jättemycket, berättar Julia som gick upp och vägde som mest 90 kilo.

"Tjock och lycklig"

Även om hon aldrig var riktigt olycklig av det, bestämde hon sig där för att ändra på sina vanor.

– Jag var tjock och lycklig och anti den här fitnesshetsen. Men sen flyttade jag till Bergen i Norge och tänkte att det var ett miljöombyte. Nu skulle jag ta tag i det här och för att ha motivationen så anmälde jag mig till en bikinifitnesstävling, berättar Julia.

Nästa steg blev att utbilda sig till personlig tränare, mycket för att få kunskapen om hur man bär sig åt. Sedan började Julia sitt träningsschema.

– När man tränar på det viset så anpassar man livet i övrigt efter träningen och måltiderna. Det är inte lätt, man kunde vara så extremt trött på att sitta där på träningscykeln, men jag såg hela tiden målet att jag skulle gå upp på scenen för tävlingen, att jag kunde ha vilka kläder jag ville och mycket sådant, berättar Julia.

Strikt schema

Med sitt strikta schema lyckades hon så med sitt mål. I maj 2014 kom Julia på elfte plats av sjutton tävlande. På sitt Instagramkonto, @juliafranzen90, har hon fått många följare som blivit inspirerade av hennes väg till målet.

Men fitnesshetsen - den gillar Julia inte nu heller.

– Den är jag väldigt anti. Den livsstilen imponerar inte på mig och de som tränar på det viset har inget liv i övrigt. Det är lite tragiskt faktiskt. Kan man kombinera träningen med sitt liv är det bra, men det är svårt. En kombination är bäst, säger hon.

Mot Hollywood

Några fler tävlingar tror Julia inte att det blir nu. Men hon försöker behålla den form som hon har och tar nu sikte på andra mål.

– Jag vill bli programledare i tv och ska utbilda mig till det i Hollywood nu. Kan Gry Forssell, så kan jag, skrattar Julia Franzén.

 

Missa inga nyheter – ladda ner GT:s app för iOS eller Android.