VÄGRAR AVLIVNING. Gunilla Söderberg vägrar att låta sin hund Hector avlivas av polisen och håller därför hunden gömd. Här tillsammans med Hectors mamma Daisy och Hectors tomma koppel. Foto: Merja Svensson
VÄGRAR AVLIVNING. Gunilla Söderberg vägrar att låta sin hund Hector avlivas av polisen och håller därför hunden gömd. Här tillsammans med Hectors mamma Daisy och Hectors tomma koppel. Foto: Merja Svensson

Hon fritog sin dödsdömda hund

Publicerad
Uppdaterad
VARA. Efter att rottweilern Hector bet en femårig pojke i våras har polisen beslutat att han ska avlivas.
Men ägaren bröt upp låset till buren på polisens hundstall i Tidaholm och håller nu hunden gömd.
- Han har det bra medan jag gör allt för att få prövningstillstånd för att ompröva beslutet ända upp i regeringsrätten, säger Gunilla Söderberg.
DJUPA SÅR. Den femårige pojken blev biten både på halsen och huvudet av hunden Hector.Foto: PRIVAT

Samtidigt har hon startat en grupp på Facebook för att kämpa för sin hunds liv som nu har över 2 000 medlemmar.
- Polisen hade redan bestämt sig när de vägrade att låta mig göra en ny prövning av Hectors mentala hälsa. I själva verket var det Hector som blev skadad i ryggen när barnet ramlade på honom, säger Gunilla Söderberg.
Fast föräldrarna till den fem-årige pojken håller inte med. Och en släkting har nu i stället startat en hemsida som heter "Hundar ska inte bita barn".

Hundarna gick lösa

Det var i våras på en hundklubb utanför Vara som olyckan inträffade. Inför en hundkurs släpptes flera hundar lösa bland barnen på gården. Det var då som Hector bet den femårige pojken i hals och huvud - så hårt att två personer fick hjälpas åt att ta loss honom.

"Fortfarande livrädd"

- Några av skadorna var djupa och hade de tagit någon centimeter högre eller lägre hade antagligen min son inte överlevt. Han är fortfarande livrädd för hundar, trots att vi själva har hund, säger mamman Petra Sislak.
Polisen beslöt att hunden skulle avlivas. Gunilla Söderberg har överklagat till förvaltningsrätten, som gav polisen rätt, och till kammarrätten som inte ville pröva målet.
När hon fick veta att polisen gett besked om att hunden skulle avlivas besökte hon Hector i hundstallet i Tidaholm, där hon bröt sig in i buren och smugglade med sig hunden hem igen.


Ska få rätt med film

- Det var inte meningen att begå brott. Och jag jobbar med att få fram nya bevis om Hectors mentala hälsa, bland annat har jag en film som visar hur han leker med barn, säger hon.
Lasse Råde
Lasse Råde

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER