Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon förändrade Vasaloppet – med hjälp av lösmustasch

Det har blivit 15 klassiker för Birgitta. Men det första Vasaloppet gjorde hon under falskt namn. Foto: Privat
Här intervjuas Birgitta av Jan Svanberg under Vasaloppet 1978. Foto: SVT
Vid årets Vasalopp finns både kvinnor och män – så var inte fallet förr. Foto: HENRIK HANSSON
Vasaloppet vinnare 2017, Britta Johansson Norgren Foto: HENRIK HANSSON

Iklädd lösmustasch och under falskt namn ställde sig Birgitta Westhed Nordling i startgroparna för Vasaloppet 1978. 

Varför? Kvinnor var inte välkomna. Men det struntade hon i.

– Jag tänkte att varför ska män bestämma hur långt jag orkar eller får åka, jag ville åka och då åkte jag, säger hon. 

1978 var året då HBTQ-rörelsens symbol regnbågsflaggan visades första gången offentligt under San Fransicos pridefestival. Också i Sverige togs stora steg för jämställdheten.

Och det var en göteborgare med lösmustasch som tillsammans med sin väninna Britt tog ett rejält steg – på ett av Sveriges största sportevenemang. 

Birgitta Westhed Nordling kuppade nämligen in sig själv i Vasaloppet, trots att det 1978 var en tävling enbart för män. 

– Jag frågade Britt i bussen om hon ville vara med och anmäla sig under ett mansnamn, jag hade aldrig vågat göra det själv. Och hon sa ja direkt, säger 

 

LÄS OCKSÅ: Norrmannen tog hem Vasaloppet efter drama 

 

Anmälde sig under falskt namn

1978 hade hon precis klarat klassikern. Både Vansbrosimmet, Vättern runt, Lidingöloppet och Engelbrektsloppet var avklarade. Men Engelbrektsloppet var inte tillräckligt, då åker man drygt 60 kilometer längdskidor.

För att kunna anmäla sig själv och sin väninnan övertalade Birgitta ett par manliga bekanta för att få låna både deras namn och deras klubbtillhörighet. När hon startade var hon plötsligt Rolf Lejestrand.  

Men det slutade inte där. För att vara riktigt övertygande i sina nya roller ringde väninnorna till stadsteatern i Göteborg och fick låna attiraljer för att bli mindre feminina. 

– Jag kontaktade perukmakeriet det var ungefär i stilen "vi ska åka Vasaloppet som män, kan du hjälpa till". Han som jobbade där skrattade, och hade själv tangorabatt, men var redo att hjälpa till, säger Birgitta. 

"Har du sett tjejen med mustasch"

Vid starten var det nervöst, berättar hon. Hon och väninnan hade särat på sig för att undvika vidare misstankar. De kom båda till start, men nästa utmaning väntade vid toaletterna – och det var inte valet av dam eller herrtoalett som var mest utmanande. Det blev herrtoan. Utanför toaletten väntade SVT-reportern Jan Svanberg som knackade henne på axeln. 

Och där blev resten av Sverige, i alla fall de som satt framför tv:n, varse att det nog var en kvinna dold bakom mustaschen. 

– Jag hade hört lite "har du sett tjejen med mustasch". Sen stod reportern bara där. Jag hade ingen chans att komma undan. 

 

LÄS MER: Kändisarna som åker Vasaloppet

 

Dessvärre tog loppet slut för Birgitta innan hon hann avsluta det. I Evertsberg, med mer än halva loppet bakom sig kom hon någon minut efter sista tillåtna passertid. Hennes väninna lyckades dock avsluta loppet. 

Varför ska män bestämma"

Men i och med (det något motvilliga) tv-framträdandet är det Birgitta Westhed som blivit känd för sin revolterande Vasaloppsinsats. Men det kostade. 

– Vi blev utslängda ur vår klubb och den dåvarande generalsekreteraren för Vasaloppet var riktigt arg. Han föreslog att vi skulle få ett eget lopp på kortare sträcka. Men då blev jag kaxigare och sa att nej, det är minsann inte samma sak. 

Kanske föll polletten ner. Året efter fanns ett öppet spår i Vasaloppet som alla kunde delta i och 1981 öppnade tävlingen även för kvinnor. Och för Birgitta har det blivit 15 klassikergenom åren. Och om hennes främsta argument för att få åka Vasaloppet stå hon fast vid än idag. 

– Varför ska män bestämma hur långt vi ska åka. Det är precis som att kvinnor inte har en egen vilja, det har vi. Och det har vi fortfarande, säger hon. 

 

Få de senaste nyheterna i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!