Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon fick ponnyn över sig – men ingen hjälp

Viktoria lades in på sjukhus efter olyckan med ponnyn. Foto: Privat
Viktoria bröt bäckenet i en hästolycka – ambulansen lämnade henne kvar. Det är inte samma ponny som är på bilden. Foto: Privat

Viktoria Eknefelt, 12, fick en skenande ponny över sig och bröt bäckenet - då lämnades hon kvar av ambulanspersonalen utan behandling.

– Jag tycker det är hemskt. Hon kunde ha dött, säger mamma Ewonne Pettersson Eknefelt.

Det var den 9 juli som Viktoria Eknefelt var på en ridtävling i Alingsås med mamma Ewonne. Efter en lyckad ridtur skulle ponnyn belönas med godis. Men av någon anledning blev hästen rädd, skenade - och föll baklänges, rakt över Viktoria som satt på.

– Jag blev jätterädd. Viktoria slog huvudet i ett staket, hjälmen gick sönder och hästen låg på henne, berättar mamma Ewonne som genast började ropa efter ambulans.

– Det kom förbi två sköterskor som tyckte samma sak, berättar Ewonne.

Svåra smärtor

Medan Viktoria låg och våndades i smärtor tillkallades ambulans. Men Ewonne är kritisk mot flera saker i ambulanspersonalens uppträdande.

– Först tog det över 30 minuter för dem att komma då de inte hittade adressen. När de var på plats så gick jag i väg för att leda in hästen. När jag kommer tillbaka har de bett Viktoria att ställa sig upp och friskförklarat henne. De sa att hon kunde rida igen, säger Ewonne.

"Det är hemskt"

I tron att Viktoria hade blivit professionellt bedömd bad Ewonne sin dotter att leva som vanligt. Detta trots att hon hade ont och knappt kunde röra sig.

– Dagen efter var vi och badade och Viktoria kunde inte simma eller göra någonting. Jag blev jätteorolig och ringde sjukvårdsupplysningen, berättar Ewonne, som uppmanades att åka till närakuten i Kungsbacka. Efter att en ortoped hade undersökt Viktoria blev han enligt Ewonne rasande.

– Läkaren var fullständigt vansinnig och kallade ambulanspersonalen för "jävla idioter". Han kunde inte förstå hur de låtit Viktoria vara kvar. Det visade sig att hennes bäcken var av, det var brutet, säger hon.

Viktoria lades in på sjukhuset i Varberg. Nu har Ewonne anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg. Hon menar att hennes förtroende för ambulanssjukvården har försämrats kraftigt efter detta.

– Jag tycker det är hemskt. När det handlar om barn dessutom. Det är felaktigt och får inte gå obemärkt förbi, andra kan drabbas, säger Ewonne.

Hon vill dock poängtera att bemötandet från sjukvården i övrigt, var mycket bra.

– Läkaren som behandlade Viktoria i Kungsbacka var jättebra, likaså på sjukhuset i Varberg.

"Kunde dött"

Viktoria blev utskriven från sjukhuset efter ett dygn och slapp att opereras. Men nu får hon gå på kryckor tills att bäckenet läkt ordentligt. Hon mår efter omständigheterna bra.

– Man känner automatiskt förtroende för ambulanspersonalen och lämnar sina barn i deras händer. Då hoppas man att de ska kunna sin sak. Det kunde ha varit något inre organ som var skadat. Viktoria kunde ha dött, avslutar Ewonne.

GT har varit i kontakt med ambulanschefen på Södra Älvsborgs sjukhus, som dock inte vill kommentera ärendet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!