Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon fick nässlor mot cancern

Jan Theorin har anmält läkaren som behandlade hans cancersjuka dotter. Jag gör min anmälan för att det inte ska bli någon ny Charlotte, säger han.
GÖTEBORG. Trebarnsmamman Charlotte Theorin, 39, drabbades av bröstcancer.
Hon ville inte operera bort bröstet utan vände sig till alternativläkaren Erik Enby, som ordinerade nässelextrakt mot cancern.
Ett halvår senare hade cancern spridit sig i hela kroppen. När cancern spred sig försökte hon i desperation ta sitt liv - men överlevde och dog av sjukdomen.
Nu anmäls läkaren av Charlottes pappa. - Kanske hade min dotter levt i dag om inte Erik Enby propsat med sina "utmärkta resultat" och fördröjt Charlottes operation med fyra månader, säger Jan Theorin. Expressen skrev 7 december om legitimerade läkaren Erik Enby som då anklagades av en kvinna för att ha skrivit ut onödig medicin för 9 000 kronor till hennes mor som var döende i levercancer.

Vill ge henne upprättelse

Enby har i åratal erbjudit alternativmedicinsk behandling Trebarnsmamman Charlotte Theorin drabbades av bröstcancer. Här med sönerna Love och Joel. till cancersjuka och andra patienter. Hans teorier är minst sagt omstridda. Jan Theorins anmälan till socialstyrelsen rubriceras "brott mot kvacksalverilagen och vållande till annans död". - Jag gör min anmälan för att det inte ska bli någon ny Charlotte. Har inte haft ork tidigare på grund av sorgen men tänkte att nu får det vara slut, säger Jan Theorin. - Jag vill också ge min dotter upprättelse i efterhand samt ekonomisk kompensation till hennes barn.

Salt och nässelextrakt

Charlotte Theorin fick våren 2003 besked att hon hade en cancertumör i ena bröstet. Läkarna på Helsingborgs lasarett ville operera, men Charlotte sökte i stället upp doktor Enby i hans Göteborgsklinik. Han undersökte Charlotte och skrev ut naturläkemedel, bland annat B-vitamin, korallsalt, C-vitamin och nässelextrakt. Totalt betalade hon 7 500 kronor. - Charlotte trodde blint på Enby och hans mirakelmedel. Men cancern förvärrades i stället under hans behandling, berättar Jan Theorin. Enligt väninnan Tove Weberg, som var med vid undersökningen, råddes Charlotte av Erik Enby att inte operera bröstet. - Han sa att cancern sprider sig om man skär i den och att chansen att överleva då minskar med 50 procent. Jag är vittne på att han sa detta, säger Tove Weberg för Expressen.

Cancern spred sig

Enby tog ingen kontakt med behandlande läkare i Helsingborg. Däremot skrev han vid två tillfällen intyg till försäkringskassan där han bedömde att Charlotte efter sjukskrivning skulle bli fullt arbetsför igen. Men Charlotte började må allt sämre och sent på hösten gick hon med på att operera sig. Då hade cancern redan spridit sig, bland annat till lungorna.

Försökte ta sitt liv

I ren desperation försökte Charlotte på nyårsdagen 2004 ta sitt liv genom att hoppa från färjan i Helsingborg. Hon plockades upp ur hamnbassängen med en kroppstemperatur på 31,4 grader - men överlevde. Sista halvåret tillbringade Charlotte på ett hospice. Hon avled 16 juni 2004.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!