Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon fångade pokémon – under Löfvens tal

Socialdemokraten Monica Green fångade pokémons under riksmötets öppnande.
Foto: Skärmdump Twitter
– Jag tyckte mest att det var en kul grej, säger Green, som passade att fånga en så kallad Psyduck under tiden som statsministern talade.
Foto: Charles Hammarsten / Ibl Bildbyr / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL
Sverigedemokraten Sven-Erik Sällström (Till höger) hade svårt att hålla sig vaken.
Foto: Skärmdump från SVT
Monica Green.
Foto: Ntf.Se / PRESSBILD NTF

Medan Stefan Löfven inledde riksmötet med att prata om samhälleliga utmaningar, var partikollegan Monica Green, 56, från Skövde upptagen med en helt annan utmaning – att fånga en Pokémon som hon upptäckt bakom ryggen på prins Daniel.

En jakt som hon valde att lägga ut på Twitter.

– Jag klarar av att göra två saker samtidigt, säger Green.

På tisdagen inleddes riksmötet, som markerar början på det politiska året, med sedvanlig pompa och ståt. Klockan 14 förklarade kung Carl XVI Gustaf mötet öppnat, och därefter tog statsminister Löfvén till orda och läste upp regeringsförklaringen.

Stefan Löfven talade bland annat om arbetslöshet, ekonomisk utveckling, jämställdhet och klimat. Sin vana trogna twittrade de folkvalda flitigt från mötet. En av tweetsen skilde dock ut sig från mängden.

"Nämen titta en Pokémon bakom prins Daniel när statsministern #riksmötet", skrev Monica Green, socialdemokratisk ledamot i finansutskottet, och la ut en bild på Twitter, vilket Aftonbladet var först med att uppmärksamma.

– Jag tyckte mest att det var en kul grej, säger Green, som passade att fånga en så kallad Psyduck under tiden som statsministern talade.

Kan hålla flera bollar i luften

Hon är märkbart störd över den mediala uppmärksamhet som har följt på hennes tweet.

– Det ringer inga journalister när vi sitter och tragglar i utskottet sent på natten, men nu hör alla av sig. Det är väl både positivt och negativt när man gör något oväntat. Det positiva att folk kanske får upp ögonen för det demokratiska arbetet.

Men finns det inte en risk att väljarna uppfattar det som respektlöst att jaga pokémons på årets största politiska sammankomst?

– Det finns kanske de som blir provocerade och som tycker att man bara ska lyssna på den som talar. Men det finns de som klarar av att tugga tuggummi och gå samtidigt, att hålla flera bollar i luften, och jag är en av dem, säger Green.

Men på Twitter tycks uppfattningen vara en annan.

"Att riksdagen är en stor lekstuga visste vi sen innan", twittrar en person.

"Brist på arbetsmoral", skriver en annan.

Monica Green har inte själv tagit del av den negativa responsen på sin tweet, men vill passa på att be om ursäkt om någon har tagit illa upp över hennes pokémonjakt.

– Jag kan förstå dem som inte tycker att man ska ägna sig åt något annat under riksmötet, och till dem vill jag be om ursäkt, säger Monica Green.

Går att kombinera med riksmötet

"Om riksdagsledamot gör det här under en regeringsförklaring kan vi nog aldrig mer klaga på barn med mobiler i skolan", twittrar journalisten Emanuel Karlsten.https://twitter.com/emanuelkarlsten/status/775703634504015872

Monica Green är själv lärare till yrket, men hon har svårt att svara på hur hon skulle reagera om elevena fångade pokémons under hennes lektioner.

– Det går kanske att kombinera med vissa ämnen, men inte med alla. Men det går att kombinera med riksmötet. Jag klarar av att lyssna samtidigt, och jag tycker att Stefan Löfven var jättebra i dag. Hans tal blir bättre och bättre, säger hon.

Sverigedemokraten Sven-Erik Sällström hade å sin sida svårt att hålla sig vaken under Löfvens anförande, vilket fångades på bild av SVT.


Sverigedemokraten Sven-Erik Sällström (Till höger) hade svårt att hålla sig vaken.
Foto: SVT