Bort med tabun kring att diskutera problematiken kring sex och samlevnad för cancerdrabbade, tycker Malin Carlsson. På lördag är hon med och diskuterar ämnet när Ung Cancer arrangerar ett seminarium kring ämnet. Foto: Henrik JanssonBort med tabun kring att diskutera problematiken kring sex och samlevnad för cancerdrabbade, tycker Malin Carlsson. På lördag är hon med och diskuterar ämnet när Ung Cancer arrangerar ett seminarium kring ämnet. Foto: Henrik Jansson
Bort med tabun kring att diskutera problematiken kring sex och samlevnad för cancerdrabbade, tycker Malin Carlsson. På lördag är hon med och diskuterar ämnet när Ung Cancer arrangerar ett seminarium kring ämnet. Foto: Henrik Jansson
"När jag blev sjuk så blev jag asexuell. Jag la det åt sidan helt enkelt", säger Malin Carlsson. Foto: Henrik Jansson"När jag blev sjuk så blev jag asexuell. Jag la det åt sidan helt enkelt", säger Malin Carlsson. Foto: Henrik Jansson
"När jag blev sjuk så blev jag asexuell. Jag la det åt sidan helt enkelt", säger Malin Carlsson. Foto: Henrik Jansson

Hon bryter tystnaden om cancer och sex

Publicerad

För tre år sedan vändes Malin Carlssons liv upp och ner.

26 år ung fick hon diagnosen livmoderhalscancer. Nu vill Malin lyfta problemen kring cancersjukas sexualitet.

– Jag tror att det varit lite tabubelagt. Det här är ett stort problem för många som drabbats, säger Malin.

Malin Carlsson berättar att redan när hon fått reda på vad hon drabbats av så tappade hon all sexlust.

– När jag blev sjuk så blev jag asexuell. Jag la det åt sidan helt enkelt.

Och än i dag, tre år efter att hon drabbades av sjukdomen, är det stor problematik kring det här för Malin Carlsson.

Hon har accepterat med att livet och sexet inte kan bli det samma igen.

När cancern i livmoderhalsen konstaterats provade läkarna först med cellgifter.

– Men det visade sig att cancern spridit sig, berättar Malin Carlsson.

"Cancerfri i dag"

En operation där äggstockar och livmoder togs bort var nödvändig. Och sedan knappt två år mår Malin bra - på nästan alla sätt.

– Jag är cancerfri dag, säger hon med ett stort leende.

Men liksom nästan alla som drabbats av cancer tar hon inget för givet. Den kan komma tillbaka.

Malin Carlsson är långt ifrån ensam om att tappa sin sexlust i samband med cancersjukdom. På lördag kommer Ung Cancer därför att ta upp det här vid ett event i Göteborg och för Malin var det självklart att ställa upp.

Varför vill du lyfta det här?

– Jag tycker det är jätteviktigt och jag är en person som vågar prata om det här. Jag hoppas det här kan hjälpa andra. Just att man får veta att man inte är ensam om känslan, eller att man inte är konstig.

Malin berättar om hur livet var före sjukdomen.

– Jag hade samma känslor och tankar kring sex och samlevnad som mina vänner.

– Men jag har inte de känslorna längre. Det är inte lika lätt för mig längre. Det är inte på samma sätt som innan.

"Jättebra kurator"

Malin beskriver att hon känner en sak i själen men kroppen hänger inte med.

Har du kunnat prata med någon professionellt om det här?

– Jag har en jättebra kurator som jag pratat med tankar och känslor kring sjukdomen med... men inte om sexet.

– Det skulle behövas ett annat forum.

Hur?

– Ja, kanske skulle vi erbjudas samtal med sexolog? Jag har i alla fall inte fått nåt erbjudande om det.

– En annan möjlighet skulle kunna vara att ordna samtalsgrupper. När man träffar folk i samma situation, kan man få tips och råd. Det kanske hade kunnat vara något att få till redan på sjukhuset, kanske?

Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER