Gav svar. Sara Schwardt skickade sitt första brev till Astrid Lindgren som tolvåring. Under bokmässan publiceras boken där läsaren får följa med under den 30 år långa brevväxlingen.
Gav svar. Sara Schwardt skickade sitt första brev till Astrid Lindgren som tolvåring. Under bokmässan publiceras boken där läsaren får följa med under den 30 år långa brevväxlingen.

Hon brevväxlade med Astrid Lindgren i 30 år

Publicerad

BORÅS. I trettio år brevväxlade Sara Schwardt från Borås med en av Sveriges mest älskade författare - Astrid ­Lindgren. De unika breven finns snart i en bokhandel nära dig.

- Jag har behövt behålla breven för mig själv fram tills nu, säger Sara Schwardt.

Den tolvåriga Sara Schwardt öppnade tidningen Kamratposten. Året var 1971 och i tidningen fanns adressen till ­Pippis, Emils och Ronjas mamma - Astrid Lindgren. Och Sara tog tillfället i akt och skrev.

Att det första brevet skulle bli startskottet för en snigelpostkedja på 30 år kunde Sara aldrig förvänta sig.

- Jag öste ur mig alla mina problem och bekymmer, och skrev jag ett brev kom det alltid ett svar, säger den nu 54-åriga Sara.

Ett virrvarr av känslor från en tonåring föll ner på papper.

De första åren utbyttes många ord med frimärke, sedan blev det längre mellan gångerna.

"Jag bara grät"

När Sara blev äldre började hon fundera över varför. Varför kvinnan som snart ska pryda tjugolappen svarade på alla brev. Var det dåligt samvete som tvingade författaren?

- Då tog jag fram alla brev och läste. Det tog flera timmar och jag bara grät. Det kan inte ha varit dåligt samvete. Hon skev alltid rakt ut vad hon tyckte och tänkte och jag har alltid beundrat henne mycket.

Nu har alla brev, inkluderat alla stavfel, sammanställts i boken "Dina brev lägger jag under madrassen". När bokmässan drar i gång börjar boken säljas.

"Astrids brev är så fina"

- Astrids brev är så fina och så oerhört starka. Jag kände att det nästan vore dumt att hålla det för mig själv, säger Sara om publiceringen.

Som en dagbok

Men att lämna ut en så stor del av sig själv känns lite nervöst. Sara beskriver det som att låta människor läsa en del av hennes dagbok. Samtidigt har Astrid själv beskrivit både sorg och glädje.

- Jag har behövt behålla breven för mig själv. Fram tills nu, säger Sara Schwardt.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER